V prazničnem času, času pirotehničnih pokov, smo v Zavetišču za živali Maribor povprašali, kako pirotehnična sredstva doživljajo živali.

Četudi je pokov očitno manj – nekoč smo jih bili deležni že v sredini oktobra – pa je, upoštevajoč živali, tega še vedno preveč.

Vodja Zavetišča za živali Maribor Tomaž Kristanič je pojasnil, da je imajo posledice pirotehničnih sredstev izjemen vpliv na vse vrste živali – tako domače ljubljenčke kot tudi divje živali, na katere ljudje še posebej radi pozabljajo. 

Pok, blisk in vonj - živali pirotehnična sredstva zaznavajo še intenzivneje

»Poke pa spremljajo še raznorazni bliski, kar je sila nenaravno. In vse nenaravne in intenzivne zadeve spravijo živali v ekstremni stres,« pove Kristanič in doda, da lahko to opazimo tudi pri naših ljubljenčkih, ki se v tem času tresejo kot šiba na vodi, skrivajo v razne kote ali pod postelje in tako izkazujejo svoj strah. 

»Ni kaj dosti za debatirati. Če samo naše živali pogledate, je en plosk dovolj, da razburi celo vrsto psov. Pa ta ni niti približno primerljiv z enim močnim pokom rakete. Če malenkost primerjamo, kako človek doživlja že frekvence, ki jih zazna od 50 do 20.000 hercev, živali pa tudi do 100.000 hercev. Tako intenzivneje zaznavajo tudi tišje zvoke, ne le tisti pok, slišen ljudem,« doda vodja zavetišča in opozori tudi na sliko, ki jo živali vidijo boljše, sploh v temačnih razmerah.

»Pri vsaki pirotehniki pa nastane tudi dim in intenziven vonj, žveplo, ki gre v nos že ljudem. In če primerjamo človeških 5 milijonov vohalnih celic s pasjimi 200 milijoni … Si predstavljate, koliko bolj živali to občutijo?«

Živali se prestrašijo in zbežijo

Pri tem je treba upoštevati tudi, da se ljudje z zavedanjem lažje pripravimo, a tudi mi se bomo zdrznili, če nas bo pok presenetil. Zato ni čudno, da pri živalih sledi panika in stres. Tako je tudi v velikonočnem času, ko odmevajo poki s karbidom. 

Tradicija je že, da se živali prestrašijo in brezglavo bežijo, dokler se nekam ne zatečejo. »Tam nas ljudje pokličejo, da jo pridemo iskat. Če je žival mikročipirana, lahko to rešimo v kakšni uri ali maksimalno dnevu, da se žival vrne, kamor spada. Se pa najde tudi nekaj takih, ki niso in tako tukaj čakajo na novega posvojitelja. Zato je v takih časih pri nas bolj pestro.«

Kako lahko ublažimo stres živali?

Spregovorili smo tudi s Klavdijo Majhenič iz Društva za zaščito živali Maribor, ki je pojasnila, da so kužki različni, zato lahko nekateri odreagirajo še posebej kritično: z epileptičnimi napadi, bruhanjem, diarejo ali s srčnimi zastoji, stisko in drugimi neprijetnimi simptomi.

Zato apelira vse lastnike, da imajo pse na povodcih in poskrbijo za njihovo varnost z visoko ograjo ali zaprtjem v zaprte prostore, da »ne zbežijo ali končajo pod avtomobilskimi kolesi«. Pri tem priporoča naravne tablete za pomiritev živali, preveze na akupunkturne točke (navodila najdemo na spletu) in našo prisotnost ob njih. 

»Je pa to zagotovo preveč stresna situacija, zato bravo vsem občinam, ki so se odločile proti ognjemetom in so denar raje namenile društvom oziroma pomoči potrebnim.«

Veliko znanih Mariborčanov, med drugim tudi 6pack Čukur in Nika Pika Čukur, pa so se pridružili in podpisali peticijo ZA prepoved vse pirotehnike.

Pri tem so omenili tudi vpliv ognjemeta na ptice, saj je v ameriškem mestu zaradi ognjemeta z neba padlo kar 5.000 rdečeperutih škorčevcev. 

6pack Čukur in njegova partnerka Nika Pika Čukur imata dva psa pasme kitajski goli pes, dvanajstletnega Spira in šestletnega Tončija: »Petarde so za debile in s tem, ko pokaš s petardami dokazuješ samo, da si res največji debil,« se strinjata in zato tudi podpisala peticijo proti pirotehniki

»Pozivam vse, da čim manj mečejo ali pa sploh ne, ta peticija zdaj, ki je proti petardam, sem tudi sama podpisala in podpiram, tak da za vse, ki imajo namen kupovati petarde, jasen in glasen: NE!«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice