Šole in vrtci starše podrobneje obveščajo o ponovnem odprtju. Zaradi kadrovske in prostorske stiske se povsod ne bodo mogli držati vseh navodil. Prvi odgovor na to, kako bo mogoče organizirati varstvo in pouk, bo dalo testiranje zaposlenih.

Po okrožnici z navodili za ponovno odprtje vrtcev in šol, ki so jo prejeli v sredo pozno zvečer, so dnevi pred ponovnim odprtjem nekoliko drugačni, kot sicer.

»Veste, kako je. Tudi pred vsakim prvim septembrom je zelo drugačen dan, letos smo dočakali že pravzaprav že tretji začetek šolskega leta, tako da smo absolutno vznemirjeni,« pravi ravnatelj Osnovne šole Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru Franc Gosak.

Deljenja na manjše skupine ne bo

V Slivnici pri Mariboru bo pouk potekal po obstoječih oddelkih in otrok ne bodo delili na manjše skupine. Tudi na Osnovni šoli Ludvika Pliberška Maribor so že sicer oddelki nekoliko manjši in jih ne bodo delili, niti tega ne bi zmogli.

»Če bi vse oddelke naše šole delili na pol, bi za zagon prve triade potrebovali 36 učiteljev, skupno pa imamo 48 zaposlenih,« pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor Lidija Todorović.

Otrok ne bodo odklanjali, pa čeprav bodo presegli normativ

Nacionalni inštitut za javno zdravje za vrtce priporoča, da je po skupinah v prvem starostnem obdobju le osem, v drugem starostnem obdobju pa do deset otrok.

»Če se bodo starši odločili, da potrebujejo vzgojni program v Vrtcu Murska Sobota, seveda otrok ne bomo odklanjali, ampak jih bomo sprejeli in to pomeni, da bomo mogoče morali iti v katerem primeru tudi nad ta normativ,« pravi ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj.

Najprej navodila na e-asistentu, nato prijave prisotnosti

Vrtec Murska Sobota ta teden obiskuje sto izmed skupno 650 vpisanih otrok, koliko jih bo prihodnji teden, še ne vedo.

»Starši sprašujejo, kako bo organizirano in zato jim bomo preko e-asistenta posredovali podatke, da bodo vsi o tem obveščeni. Seveda, bodo morali starši najaviti, kateri učenci bodo prihodnji teden prišli v vrtec in kateri ne, na podlagi tega pa bomo nato tudi oblikovali oddelke,« pravijo v Vrtcu Murska Sobota.

Kakšna sankcija čaka učitelje, ki ne želijo na test?

Morebitne potrjene okužbe na ponedeljkovih testiranjih bodo močno vplivale na organizacijo varstva otrok in šolskega pouka.

Ravnatelji sicer večjih težav pri prepričevanju zaposlenih o smiselnosti testiranja niso zaznali, čeprav natančne informacije o tem, kakšne bi lahko bile posledice za učitelje, ki se ne bi želeli testirati, niso imeli.

»Morda je ena dodatna skrb pri starejših učiteljih, ki bodo zdaj, roko na srce, delali v določenih pogojih, kjer pa bodo nekoliko bolj izpostavljeni okužbi,« je še povedal ravnatelj osnovne šole iz Slivnice pri Mariboru.

Po novem letu padec motivacije, izziv bo vzpostaviti delovni ritem

Šolarji so sicer dodobra osvojili uporabo sodobnih tehnologij pri šolanju od doma, a ob vrnitvi v šolske klopi učitelji vendarle pričakujejo nekaj težav.

»Zagotovo bomo imeli težave pri vzpostavljanju delovnega ritma. Moram povedati, da je pri učencih po novem letu motivacija za delo zelo padla, da so vsi nekako pričakovali, da zdaj pa bo in jih zdaj težko pripravimo k konstruktivnemu delu,« pa še opozarja ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice