Na popoldanski tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa v Sloveniji je bilo tokrat govora tudi o tem, kako mladi doživljajo to situacijo in kako se z njimi pogovoriti.

Kot prva pa je besedo dobila direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel. Pri njih so se v prvem valu ukvarjali z velikim številom okužb, zdaj trenutno jih imajo sedem. 

"Vedeli smo, da bo okužba tudi v drugem valu prišla v dom, da bomo to težko preprečili, saj vemo, kakšna je situacija v družbi. Nekateri stanovalci svojo okužbo prenašajo brez simptomov, nekateri imajo blage simptome, en stanovalec je moral biti premeščen v bolnišnico. V izolaciji sta dve sodelavki, medtem ko je ena v karanteni, saj je prišlo do okužbe v domačem okolju".

Sama pravi, da je razlika v primerjavi s prvim valom opazna, saj so zdaj bistveno bolje pripravljeni, imajo več zaščitne opreme ter protokole in znanje, ki ga prej niso imeli. Veliko so delali na izobraževanju zaposlenih, naredili številne spremembe znotraj samega doma in pripravili krizne načrte.

"Veliko časa posvetimo temu, da preprečimo psihične stiske, ki se pri naših stanovalcih pojavljajo. Poskušamo pa vseeno poskrbeti za določene aktivnosti, da se zamotijo in podružijo".

Časa za počitek od spomladi ni bilo

Ob tem dodaja, da je pereča zadeva tudi izvajanje pomoči na domu, kjer se soočajo z različnimi izzivi in težavami, predvsem s tem, kako zagotoviti varnost. 

"Vse oskrbovanke na domu smo morali opremiti z dodatnim znanjem in zaščitno opremo. Še posebej je težko skrbeti za starostnike, ki so okuženi in jih oskrbujemo na domu. Veliko se moramo prilagajati".

Situacija je težka. Pravi, da od spomladi ni bilo časa za počitek, a kljub temu je zadeva obvladljiva. Zaposlili so deset novih sodelavcev, ki jim ob trenutnem povečanem številu karanten, samoizolacij in odsotnosti zaradi varstva otrok pridejo zelo prav. Delo morajo organizirati v treh različnih conah, kar je organizacijsko zelo zahtevno.
 

Ni potrebe po poslušanju dvajsetih poročil na dan o koronavirusu

Kot drugi je tokrat besedo dobil psiholog Žarko Trušnovec, ki se je osredotočil predvsem na tiste najmlajše. Kot pravi, je že v času, ko je bil koronavirus prisoten še samo na Kitajskem imel zanimivo situacijo. 

"Živahen štiriletnik je povedal mami, da se morata pogovoriti o "umrtju" in ne o smrti. Otrok je spraševal, če bosta umrla dedek in babica. Z otrokom se je treba pogovoriti in ga pomiriti. Tudi otrok pri štirih letih si zasluži pošten odgovor. Vsi bomo umrli, tudi ti, ampak z malo sreče bo do takrat minilo 80 ali več let. To bo otroka pomirilo, pod pogojem, da mu tak odgovor daje nekdo, ki zna to na pravi način povedat".

Dotaknil se je tudi poročil, kjer je veliko govora o koronavirusu. 

"Ni treba, da kar naprej poslušamo poročila o tem, kakšna je situacija. Za tiste, ki nismo v domu za upokojence ali v zdravstu, ni potrebe po dvajsetih novicah na dan o koronavirusu, saj to vzbuja strah. Starši bodo težko delovali mirno, če bodo tudi sami prestrašeni".

Določiti je potrebno pravila

Pravi, da je pomembno, da se v tem času določijo pravila, povezana z učenjem, malico, gibanjem in tako naprej.

"Biti mora jasno, kdaj se dela za šolo, kdaj je malica. Pred malico se je potrebno umiti, poskrbeti za razkuževanje rok, paziti na kašelj. Smokiji, čips in čokolada niso malica. Ob tem velja izpostaviti, da je pomembna telesna aktivnost mladih, gibanje v naravi. Razmere so se v kratkem času zelo poslabšale na tem področju.

Za konec je povedal, da je bil zelo vesel klica razredničarke, ki je zbrala otroke preko zoom-a tudi popoldne in ne v času šolskega dela, teme pa niso bile šolske, ampak čisto preproste, torej  kaj so skuhali, kaj so čez dan prebrali, kam so šli in kaj so počeli v tistem dnevu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice