Foto: Dnevi poezije in vina, Facebook
Med 21. in 24. avgustom se bodo odvili 23. Dnevi poezije in vina, desetič na Ptuju. Predfestivalsko dogajanje se bo v številnih krajih po državi pričelo že 18. avgusta.

Pesnice in pesniki iz 15 držav sveta bodo letos na Ptuju in v 18 drugih krajih po Sloveniji in v zamejstvu s poezijo in glasbo nastopili na več kot 60 dogodkih. Glavnima poudarkoma, torej poeziji in vinu, se bo pridružil bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine. Skoraj vsi dogodki bodo brezplačni, potekali bodo v slovenskem in angleškem jeziku.

V zavodu za založniško dejavnost Beletrina, organizatorju festivala, so povedali: »Edinstveni pesniški festival v tem delu Evrope, ki že več kot dvajset let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, je vsako leto programsko razkošnejši.« Čakajo nas pesniška branja, pesniški dvoboji, brezplačne delavnice za najmlajše, dogodki za starejše, karnevalska promenada, umetniške instalacije, glasba, fotografija, izbrana slovenska in tuja vina ter poezija na vsakem koraku. Na festivalu letno naštejejo skoraj 10.000 obiskovalcev.

Letošnja častna gosta festivala bosta srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao. Ptuj bo obiskal tudi avtor Odprtega pisma Evropi Ilija Trojanow, država v fokusu pa bo letos Nemčija.

Foto: Dnevi poezije in vina, Facebook

Prvim pesniškim branjem bo mogoče prisluhniti že 18. avgusta v Petanjcih in dan zatem v Ljutomeru. Ogrevanje za festival predstavljajo Večeri pred Dnevi, 20. avgusta se bodo odvili v šestih krajih po državi: v Ljubljani, Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih goricah in Zgornji Kungoti.

Foto: Dnevi poezije in vina, Facebook

23. Dneve poezije in vina bo 21. avgusta z branjem Odprtega pisma Evropi odprl njegov avtor Ilija Trojanow. Festival bo že tradicionalno ponudil večerne koncerte in intimna branja na zasebnih vrtovih starega mestnega jedra Ptuja.

Dogajanje se bo prvič pričelo že zjutraj, s poezijo za zajtrk ob kavici in rogljičku s svetovnimi pesniškimi zvezdami. Končalo se bo pozno zvečer, z glasbenimi koncerti na velikem odru starega mesta. Edini plačljiv dogodek na festivalu bo dobrodelni pesniški dvoboj, ves izkupiček bodo organizatorji namenili za potrebe glavnega studia za mlade ustvarjalce. Na festivalu namreč sodelujejo številne kulturne organizacije in prostovoljci s Ptuja.

Celoten program Dnevov poezije in vina je na voljo tukaj.

Foto: Dnevi poezije in vina, Facebook

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice