Slika je simbolična.
Grič Panorama je neizrabljen del Ptuja, ki je nekoč celo predstavljal pomemben del rimskega mesta. Lega je odlična, saj grič leži prav nad Ptujem.

Mestna občina Ptuj je vodilni partner transnacionalnega projekta ArcheoDanube. V projektu sodeluje petnajst partnerjev iz enajstih držav, to so Slovenija, Madžarska, Romunija, Hrvaška, Nemčija, Bolgarija, Češka, Avstrija, Moldavija, Bosna in Hercegovina, Srbija. 

Projekt se bo zaključil na zadnji dan letošnjega leta, cilj pa je izboljšati učinkovitost upravljanja z dediščino. 

Celoten proračun projekta znaša čez dva milijona evrov, 85 odstotkov tega pa je sofinancirano.

Kako ustrezno prikazati našo dediščino? 

Cilj ptujske občine je prezentirati rimskodobno arheološko dediščino na Ptuju. K temu spada tudi razvoj znamke Arheološki park Poetovio. 

Želijo si, da bi ta znamka skozi jasno oblikovano podobo pripomogla k boljši prepoznavnosti in dodani vrednosti rimskodobne dediščine na Ptuju.

Projekt ArcheoDanube bo tudi Ptuju pomagal izboljšati učinkovitost upravljanja z dediščino, pri čemer bo poudarek na arheoloških parkih kot predelih urbanega okolja.

Dobivamo tri kopije spomenikov 

Del aktivnosti projekta pa je tudi umestitev treh premičnih kopij rimskodobnih spomenikov na območje starega mestnega jedra Ptuja. Te bodo označene s QR kodo s povezavo na spletno stran arheološkega parka. 

Tri kopije spomenikov bodo stale na treh mestih.

Kopija oltarja posvečenega Liberu in Liberi bo na Mestni tržnici Ptuj, kopija reliefa z upodobitvijo boga Sol bo v Sončnem parku in kopija gradbenega napisa cesarja Hadrijana bo na peš mostu čez reko Dravo, na desnem bregu. 

Zakaj je prav Panorama tako pomembna? 

Vodja raziskav na Panorami Jana Horvat je letos izpostavila, da ima grič odlično lego, ki leži prav nad mestom. Na Panorami so se najdbe odlično ohranile, zahvala pa gre sadovnjaku, ki je dolga leta pokrival prostor. 

Georadar je celo pokazal ostanke zidu pod površino Panorame. Arheologi so že odkrili, kako so stale ulice, nekatere stavbe, razkošne stavbe, akvedukt, vojaški objekti.

Na Panorami je prav pomemben objekt tudi vodovod, ki se zaključuje z drugim objektom, morda vodohramom. 

Na vrhu Panorame je tudi svetišče, najpomembnejši objekt na tem griču, ki je bil sicer najverjetneje močno uničen z gradnjo vodohrama iz 20. stoletja, a zidove so arheologi še odkrili. 

Blizu vrha Panorame pa je bila postavljena tudi zgodnjekrščanska cerkev, ki je bila najverjetneje močno uničena, a arheologi so odkrili delce te svete stavbe. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice