Mestna občina Ptuj je dobila odobreno finančno podporo za projekt ureditve prvega odseka kolesarskih povezav. Od 406 tisočakov vrednega projekta bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 213.000 evrov.

Občini je finančno podporo odobrila vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki upravlja s sredstvi evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada. V vladni službi so pojasnili, da projekt zajema vzpostavitev optimalne kolesarske povezave z uvedbo sistema izposoje koles.

S kolesarsko povezavo bodo tako zagotovili varno infrastrukturo in dobro povezanost med prometnimi območji.

Kje se bo gradila kolesarska steza?

Projekt bo prinesel 2,5 kilometrov klesarske poti med parkiriščem P+R na Zadružnem trgu in centrom mesta s stanovanjskim delom do bolnišnice ter vzpostavitev sistema za izposojo koles na trasi kolesarske povezave.

Naložba bo izvedena tudi s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe in se bo skladala s sprejeto celostno prometno strategijo ptujske občine ter v skladu z vizijo razvoja PoTUJ privlačno, aktivno in trajnostno, poroča STA.

Na ptujski občini so za STA pojasnili, da so v sklopu projekta septembra vzpostavili sistem za izposojo koles Pecikl na trasi omenjene kolesarske povezave, ki vključuje štiri postaje, osem priklopnih mest in 20 koles.

V naslednjih štirih letih želijo urediti 18 kilometrov kolesarskih povezav

V okviru mehanizma CTN se sicer načrtujejo še trije projekti, ki naj bi bili končani do leta 2020. V sklopu teh želijo urediti površine za pešce in kolesarje na Gregorčičevem drevoredu in med Volkmerjevo ulico ter Ulico 5. prekomorske, poroča STA. Ob tem bi preplastili tudi cestišča in ostalo infrastrukturo.

Skupaj nameravajo na Ptuju do leta 2022 obnoviti ali na novo zgraditi okoli 18 kilometrov kolesarskih povezav. Projekti so ocenjeni na 6,9 milijonov evrov, pri čemer bi 5,2 milijona evrov dobili s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada.

Ptujska občina je sicer v sklopu dogovora za razvoj regij prijavila projekt gradnje regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Spodnjem Podravju, v katerem sodeluje še sedem občin iz omenjene regije, še piše STA. Ta je razdeljen na štiri kolesarske odseke, ki tvorijo regionalno kolesarsko povezavo med Ptujem in občinami Hajdina, Kidričevo, Majšperk, Juršinci, Dornava, Markovci in Gorišnica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice