FOTO: Mestna občina Ptuj, Facebook
Na pobudo Filatelističnega društva Ptuj so na Mestni občini Ptuj v počastitev 1950-letnice prve pisne omembe mesta izdali priložnostni žig in kuverto ter osebno znamko.

Kuverto krasi posrebren bronast rimske novec, najden na Ptuju. Na njem je Vespazijanova podoba, iz let 72-73 našega štetja. Na poštni znamki je bikonosec z mitreja na Spodnji Hajdini. Gre za tako imenovano osebno znamko, saj njen izdajatelj ni Pošta Slovenije.

Žig, osebno znamko in kuverto je oblikoval Borut Kupnik iz Zavoda za turizem Ptuj.

»Na žig smo umestili logotip 1950-letnice ter datum izdaje 2. avgust 2019, ko je bila osrednja slovesnost ob jubileju. Po predlogu Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož je na osebni znamki bikonosec s I. mitreja ter na kuverti posrebren bronasti novec, na katerem je rimski cesar Vespazijan,« so razložili na Mestni občini Ptuj.

FOTO: Mestna občina Ptuj, Facebook

Predsednik Filatelističnega društva Ptuj Peter Kreft je povedal: »Ob vseh pomembnih dogodkih se skuša naše društvo aktivno vključiti, na primer pri Kurentovanju. Poštno znamko bomo kmalu izdali tudi ob 150-letnici Gimnazije Ptuj in ob 70-letnici našega društva.«

Priložnostne poštne znamke ob jubileju Ptuja niso v prosti prodaji; dobiti jih je mogoče le v Filatelističnem društvu Ptuj, nekaj pa jih so jih za lastne potrebe naročili tudi na Mestni občini Ptuj. Cena priložnostnih poštnih znamk je en evro, cena znamke na spominski kuverti z žigom pa je dva evra.

»Pošta Slovenije ima letni program izdaje znamk, navadno se sestavlja že dve leti pred izdajo in skladno s tematskimi načrti. Res je, da predloga nismo podali, je pa vprašanje, ali bi ga na Pošti Slovenije tudi upoštevali,« je povedal Peter Kreft.

Osebne znamke je mogoče natisniti v najmanj 20 izvodih, lahko pa naročnik zaprosi tudi za ponatis. Znamk ob 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja so za zdaj natisnili 220.

FOTO: Zavod za turizem Ptuj, Facebook

Ob jubileju mesta so sicer izdelali tudi spominski keramični medaljon.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Vivat Poetovia (nepreverjen)

Poetovia/Ptuj je najbolj uspeval v casu Rimljanov.

Starejše novice