Foto: Ptuj 2025
Zaživela je nova spletna stran, kjer lahko obiskovalci najdejo številne informacije, spremljajo aktivnosti Ptuja med pripravo na vložitev kandidature in se za sodelovanje odločijo tudi sami.

Marca so na Mestni občini Ptuj sprejeli odločitev, da bo ptujska občina kandidirala za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Vse odtlej potekajo številne intenzivne aktivnosti za priprave kandidature: posveti, delavnice, sodelovanja s povabljenimi občinami, zbiranje konkretnih predlogov za projekte in podobno.

Zdaj pa je zaživela še posebna spletna stran, kjer lahko obiskovalci najdejo številne informacije o nazivu EPK ter aktivnostih Ptuja za pripravo na vložitev kandidature. Spletna stran je namenjena splošni javnosti, medijem, deležnikom pri pripravah in vsem zainteresiranim za sodelovanje.

»Da bi lahko javnost, tako domača kot po Sloveniji, ter vsi, ki jih kandidatura zanima do te mere, da bi želeli pri njenem snovanju sodelovati, na enem mestu spremljala, kako potekajo priprave, je na voljo spletna stran s kopico koristnih informacij, pojasnil in napotkov,« so pojasnili na Mestni občini Ptuj.

Izhodiščne teme ptujske kandidature za EPK so: Transformacija mesta – regeneracija zaledja, Vsi časi so zdaj in Mi, ljudje.

Foto: Ptuj 2025

Odločitev bo znana leta 2021

V postopkih priprave kandidature je Ptuj podprlo in se mu pridružilo 20 občin iz celotne regije. Prijavo bo treba oddati do zadnjega dne tega leta, imenovanje mesta pa je predvideno v letu 2021.

EPK je pobuda Evropske unije, namenjena poudarjanju kulturnega bogastva in raznolikosti ter skupnih kulturnih vidikov v Evropi. Cilj je zbliževanje narodov Evrope in izboljšanje medsebojnega razumevanja.

Od leta 1985 je evropsko prestolnico kulture gostilo skoraj 60 mest. Kandidati za leto 2025 so: v Sloveniji Ptuj, Lendava, Nova Gorica-Gorizira, Kranj, Ljubljana in Piran, v Nemčiji pa Chemnitz, Dresden, Hannover, Hildesheim, Nürnberg, Zittau, Gera in Magdeburg.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice