Ste vedeli, da lahko težave na javni infrastrukturi na Ptuju pomagate reševati kar prek spletne strani in mobilne aplikacije?

Septembra 2014 sta zaživeli spletna stran in mobilna aplikacija Izboljšajmo Ptuj, kjer je mogoče podati različne pobude, predloge in pripombe. V Javnih službah Ptuj in na Mestni občini Ptuj so želeli tako doseči hitrejši in neposrednejši stik z občani.

»Tako si prizadevamo za prejemanje čim večjega števila pobud občanov. Oni so tisti, ki najbolje vedo, kaj v mestu manjka, kaj bi jim izboljšalo kakovost bivanja. Gre za popolno novost na tem področju ter razvoj informacijskega sistema, ki temelji na lastnih kadrih,« so razložili na Mestni občini Ptuj.

Leta 2015 so Javne službe Ptuj aplikacijo za oddajo pobud občanov vzpostavile tudi za Mestno občino Maribor.

Foto: Izboljšajmo Ptuj

Ptujčani so oddali že več sto pobud

Ptujčani so portal in mobilno aplikacijo Izboljšajmo Ptuj dobro sprejeli, kar potrjujejo številne oddane pobude. Doslej je bilo podanih 625 pobud in vprašanj, v povprečju torej nekaj čez 120 na leto.

»V približno enakem obsegu se pojavljajo pobude glede javne infrastrukture, poškodovanih cestišč, nedelovanja javne razsvetljave, nasmetenih površin, divjih odlagališč, poškodovanih smetnjakov, klopi in igral,« so razkrili na Mestni občini Ptuj.

Foto: Izboljšajmo Ptuj

Oddane pobude so zelo raznovrstne. Opozarjajo na izbrisane talne prometne označbe, poškodovana cestišča, rast strupenih rastlin v mestu, prepolne koše za smeti in podobno.

Vsaki pobudi je pripisan status: »odprto«, »urejamo« ali »urejeno«.

Ena zadnjih vpisanih pobud opozarja na težave s parkiranjem pri blokih

»Kljub pozivom stanovalci Ulice 5. prekomorske 1, 2, 3, 4 in 5 še vedno nismo prejeli ustrezne rešitve s parkirnimi mesti. Za 75 stanovanj omenjenih vhodov je namenjenih sramotno malo parkirnih mest, in sicer 24 plus 5 za invalide. Stanovalci zahtevamo vsaj eno parkirno mesto na stanovanje. Redarska služba vztrajno piše kazni za vozila, parkirana ob pločnikih na travi, kjer avtomobili nikogar ne ovirajo. Še več: ob prireditvah v Osnovni šoli Ljudski vrt redarska služba celo usmerja parkirat obiskovalce na travnate površine, medtem ko stanovalcem piše plačilne naloge. Ker nam je tega dovolj, zahtevamo, da se najde ustrezna rešitev. Na koncu Kraigherjeve ulice se je uredilo parkirišče, ki je oddaljeno več kot 200 metrov. Če ne dobimo parkirišča ob bloku na naslovu Ulica 5. prekomorske 1 ali 3, naj novo parkirišče namenijo stanovalcem Kraigherjeve ulice, katerim je bližje, nam pa naj z dovolilnicam predajo 50 parkirnih mest pred vhodi Kraigherjeva 22 in višje.«

Pobude pregledajo vsak dan

Predloge lahko v aplikaciji Izboljšajmo Ptuj odda vsakdo, pred tem se mora le registrirati. Z registracijo uporabnikov portala lahko namreč v Javnih službah Ptuj in na Mestni občini Ptuj preprečijo objavljanje neprimernih vsebin in neželene aktivnosti, kot so spam, trolanje in podobno.

V Javnih službah Ptuj in na Mestni občini Ptuju vsak dan redno pregledajo, če je na portal prispela kakšna nova pobuda: »Preveri se, kdo je odgovoren za zadevo in se mu pobuda pošlje v reševanje. Nekatere lahko rešimo v nekaj dneh, za nekatere potrebujemo dalj časa.«

»Želimo, da bi bile uspešno rešene vse pobude. V tem mandatu je bilo uspešno rešenih med 85 in 90 odstotkov vseh pobud, ostale urejamo. Tudi za nazaj smo naredili popis in bomo na terenu preverili aktualnost pobud,« so zagotovili na Mestni občini Ptuj.

Vir: Izboljšajmo Ptuj, Facebook

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice