FOTO: Stanko Kozel
Kurente na Ptuju srečujemo vse leto.

Pred nami so nedvomno pestri dnevi. Zvonovi so že zarožljali, biči pokajo, ljudje se našemljeni predajajo norčijam, ptujske ulice pa so zavzeli zdaj že svetovno znani kurenti. Ja, pust je resnično 'naš' praznik. A če bi zato sklepali, da so z njim najbolj zaznamovana prav imena prebivalcev v podravski regiji, bi se zmotili. Zakaj? 

Zato ker je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije največ prebivalcev Slovenije s priimkom Pust pravzaprav živelo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 138. Obenem je tam živelo tudi največ prebivalcev s priimkom Kurent. Tako se je namreč pisalo 184 ljudi v osrednji Sloveniji, medtem ko smo jih v naši statistični regiji, domovini kurentov, našteli 'le' deset.

V državi je kar nekaj priimkov, ki spominjajo na ta praznik. Kot kaže statistika, 356 Slovencev nosi priimek Pust, 316 se jih piše Kurent, 38 pa Krof:

Vir: stat.si

Sicer pa so pri Statističnem uradu Republike Slovenije v tem prazničnem času postregli še s kopico drugih, zanimivih podatkov, povezanih s pustom. V infografiki preverite, koliko prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo uvozimo oziroma izvozimo vsako leto ter koliko danes odštejemo za pustne krofe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice