V petek, 5. julija, ob 18. uri se bo v Dominikanskem samostanu na Ptuju pričel že 17. festival sodobne umetnosti Art Stays.

Največji slovenski multidisciplinarni dogodek sodobne umetnosti že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico produkcije domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti. 

Do danes je gostil preko 800 ustvarjalcev, med njimi svetovno znana imena, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert in George, Jake & Dinos Chapman, Ivan Navarro, Allora & Calzadilla, Hannah Collins, Santiago Sierra, Philip-Lorca di Corcia, Roni Horn, Olafur Eliasson, Shane Guffogg, Brigitte Kowanz, Regina Jose Galindo, Ilona Nemeth, Cesare Pietroiusti in mnoge druge, ki skupaj s festivalom nenehno krepijo vlogo Ptuja, najstarejšega slovenskega mesta, kot križišča umetnosti in kulture. 

Festival Art Stays je tako postal tudi evropski referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike.

Kaj nas čaka?

Tudi letos jih čakajo presežki iz zelo širokega spektra umetniških izrazov – od kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, filma, performansov in glasbe. Sedemnajsta izvedba največjega tovrstnega slovenskega festivala Art Stays z naslovom Prihodnost- vizija sveta bo predstavila mednarodni izbor umetnikov, ki svoja raziskovanja posvečajo prihodnosti in z njimi odgovarjajo na vprašanje, kaj nas čaka? 

Gal Weinstein, Coffee Tables, Courtesy Dittrich & Schlechtriem

Sodelovanje s tujimi akademijami

Festivalski program sta pripravila umetniški direktor Jernej Forbici in kreativna direktorica Marika Vicari skupaj s tujimi in domačimi galerijami, muzeji in fundacijami – kot so na primer MC2 in Riccardo Crespi iz Milana, Romberg iz Latine, Dittrich & Schlechtriem iz Berlina, Galerija Fotografija, Mestna galerija in Mestni muzej Ljubljana, Fundacija Francesco Fabbri, Arte Laguna – ter z mednarodnim strokovnim odborom kustosov, letos v sestavi: Carlo Sala, Antonio Arévalo, Italo Bergantini, Dušan Fišer, Manuel Frara, kustosi agencije Phroom, Laszlo Laszlo Révész in Bin Yu Wang.  
 

Tudi letos Art Stays sodeluje z Akademijo za likovno umetnost iz Benetk, Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane, Madžarsko univerzo likovnih umetnosti iz Budimpešte, s Fakulteto za arhitekturo iz Benetk in z Akademijo za likovno umetnost iz Xiana. Skupaj s profesorji so študentje pripravili projekt Študije prihodnosti, s katerim mladi odtujeno in malce razočarano gledajo na prihodnost in se sprašujejo, kaj jih čaka. 

Mednarodni izbor umetnikov

Mednarodni izbor umetnikov, skupaj jih je preko 80, ki zajema nekaj zelo pomembnih avtorjev, kot so Edward Burtynsky, Olivo Barbieri, Gal Weinstein, Jeongmoon Choi, Zulkifle Mahmod, Snow Yunxue Fu in Andrea Botto, bo na Ptuju predstavil specifične projekte ali dela, ki ponujajo skrben razmislek o raziskavah in praksah, ne le umetniških, temveč tudi kulturnih, družbenih, političnih in antropoloških, usmerjenih k raziskovanju naše prihodnosti, naših misli in osebnih vizij. Tako bo zelo izrazit program, ki mogoče na prvi pogled izgleda celo razdrobljen, prikazal zelo raznolike poglede na prihodnost in proti njej. 

Pogovor z več kot desetimi umetniki in kustosi

Skupno bodo odprli 14 razstav, se pogovorili z več kot desetimi umetniki in kustosi, doživeli več performansov in koncertov, si ogledali pet kino predstav, dve izmed teh na čudovitih zunanjih lokacijah, ustvarjali na številnih delavnicah in še marsikaj.

Edward Burtynsky: Elephant Tusk Burn, Nairobi National Park, Kenya, Photo courtesy of Anthropocene Films Inc., 2018

Slovenska premiera filma

Kot osrednji tematski projekt izpostavljamo letošnji program Art Stays Kina in slovensko premiero filma Antropocen: Človeška doba . Kinematografska kontemplacija o množičnem človeškem preoblikovanju planeta je štiri leta trajajoč projekt izdelave celovečernega dokumentarnega filma večkrat nagrajene ekipe, ki jo sestavljajo Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal in Nicholas de Pencier

Film sledi raziskovanjem mednarodne skupine znanstvenikov, antropocenske delovne skupine, ki po skoraj desetletju raziskav trdi, da se je sredi dvajsetega stoletja, zaradi globokih in trajnih človeških sprememb na Zemlji, holocenska doba umaknila antropocenski dobi. Film Antropocen je tretji po vrsti iz trilogije filmov, ki jo sestavljajo še Watermarks iz leta 2013 in Manufactured Landscapes iz 2006. Vse bo možno videti na festivalu.  
 

Zvočna instalacija singapurskega umetnika

Dominikanski samostan gosti otvoritveni prostorski projekt, zvočno instalacijo Sonic Horizon singapurskega umetnika Zulkifleja Mahmoda; ta sporoča, da, medtem ko se oziramo k prihodnosti in se sprašujemo, kaj nas čaka, ne moremo ignorirati naše sposobnosti, da prisluhnemo okolici in prostoru. Človeški um se pusti zlahka zapeljati, z izumom novih tehnologij pa se včasih izgubimo v samih sebi. Namesto da bi poslušali, le slišimo. Vzemi premor in prisluhni. 

Zulkifle Mahmod will also perform on the Art Stays stage, photo: Rene Schmidt

V ptujski galeriji kar štiri razstave

Galerija mesta Ptuj bo gostila kar štiri razstave; vsaka je drugačna, a vse so raziskovalno usmerjene v prihodnost. V prvi sobi bodo gostili Snow Yunxue Fu in Béatrice Lartigue z njunima interaktivnima prostorskima projektoma Kras in Narcis, v dveh sobanah pa bo na ogled lebdeča krajina korejske umetnice Jeongmoon Choi, z naslovom V-sredi, ki s pomočjo UV-svetlobe in posebnih niti ustvarja nove, futuristične prostore. 

Dve fotografski razstavi pod taktirko kustosov Carla Sale in Alessandre Maccari z naslovom Nemirne pokrajine in Nemirne pokrajine prihodnosti bosta prikazali osebne poglede skupno petih avtorjev: Olivo Barbieri, Andrea Botto, Silvia Camporesi, The Cool Couple in Discipula, ki opozarjajo  na krhko sedanjost in negotovo prihodnost. 

Mednarodna tematska razstava Med peklom in nebom

Kontrast je tisti, ki zaznamuje mednarodno tematsko razstavo v Miheličevi galeriji z naslovom Med peklom in nebom; razstava se odpre in razdeli na dve nadstropji in dve temi (nebo in pekel), pri tem pa obiskovalec med prečkanjem prostora in opazovanjem del pridobi spoznanja skozi lastne oči, sestavlja čas, delce in zaznave ter se poda na raziskovanje točke izginotja, daleč od človeških potreb in nasilja, ki spreminjajo in uničujejo njega samega in pokrajino. Razstavljajo umetniki Gal Weinstein, Snow Yunxue Fu, Costantino Ciervo, Interno3 (Manuel Frara) in DK (Damjan Kocjančič)

Olivo Barbieri, site-specific EMILIA (earthquake)

Projekt umetnika japonskega rodu

Toru Hamada, umetnik japonskega rodu, ki živi in ustvarja v Parizu in je nedvomno eden od protagonistov sveta mednarodne sodobne umetnosti, bo v galeriji Magistrat predstavil projekt Stratifikacije. Hamada nas z nežnostjo in krhkostjo, pa tudi energijo in napetostjo, značilno za njegova dela, opominja, da je umetnost tista, ki ji je bila dodeljena občutljiva naloga, da postane most med različnimi deležniki in nas pripelje nazaj k izvoru vseh stvari, od koder bomo lahko ponovno brali o naši prihodnosti.        

Telo je osrednji element ustvarjanja štirih mednarodnih umetnikov (Gabriele Corni, Dušan Fišer, Euro Rotelli, Andrea Tagliapietra), ki se med seboj zelo razlikujejo, tako po pripadnosti kot umetniškem raziskovanju. Na razstavi Android v Galeriji FO.VI preoblikujejo idejo o telesnosti in materiji, ki je morda izgubila svojo identiteto in postala gledališče eksperimentalnega človeka – geografija, ki nosi sledi našega časa.

Cloud, Costantino Ciervo

Kam z umetnostjo v prihodnosti?

Prihodnost – delo v nastajanju je razstava kustosov Andreje Džakušič in Dušana Fišerja, ki izprašuje prihodnost umetnosti skozi umetniška dela, ki so nastala v preteklosti. Skupina umetnikov bo postavila svoja dela v nov kontekst in v galeriji poskušala ustvariti komunikacijo med posameznimi deli ter tako nasloviti vprašanje, kam z umetnostjo v prihodnosti. Na razstavi v Tovarni umetnosti sodelujejo Borut Beus, Andreja Džakušič, Borut Holland, Simon Macuh, Keiko Miyazaki, Boris Oblišar, Željko Opačak, Ervin Potočnik, Mojca Senegačnik, Iva Tratnik in Bori Zupančič. 

Gabriele Corni, courtesy MC2

Številni projekti med festivalskimi dnevi

Še veliko drugih projektov bo obogatilo festivalske dneve v času med 5. in 12. julijem, med mnogimi izpostavljajo video mapiranje mestne hiše z naslovom Preteklost – prihodnost Poetovio Vivat MCML dua Movimento Creative Label, ki bo obeležilo 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja; številne performanse in intervencije; javni projekt Phroom za prihodnost, ki bo popestril Murkovo ulico z izjemnim izborom mednarodnih fotografov. 

Gostijo tudi prejemnico nagrade Art stays na mednarodnem natečaju Arte Laguna Prize, Yu Kato iz Japonske, ki bo ustvarila veliko instalacijo na dvorišču ptujskega gradu. Ob zaključku festivala pa bodo priredili še futuristično modno revijo Ujeti v času znane ptujske modne kreatorke Sanje Veličkovič

Poletna akademija 

Kot vsako leto čaka tudi bogat in razdelan program poletne akademije z mnogimi predavanji in pogovori s kustosi, umetniki ter strokovnjaki in seveda številne delavnice za mlajše in ne tako mlade v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj ter grafično delavnico Stamperia d'arte Busatoiz Vicenze.

Videomapping, Movimento Creative Label

Praznovanje 1950. obletnice prve omembe Ptuja

Otvoritev festivala bo v petek, 5. julija, ob 18. uri, ko se bo odprla razstava oziroma zvočna instalacija enega najpomembnejših singapurskih umetnikov Zulkifleja Mahmoda v Dominikanskem samostanu. Sledil bo otvoritveni koncert odlične jazz zasedbe DžeZZva na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu in nato festivalsko praznovanje 1950. obletnice prve omembe Ptuja z video mapiranjem ptujske mestne hiše, ki ga bo izvedel umetniški tandem Movimento Creative Label ob 22. uri na Mestnem trgu. 

Torej, pričakujejo vas na Ptuju na 17. festivalu Art Stays, da skupaj spoznate in se naučite, kako kultura, tradicija, sodobna umetnost in raziskovanje vplivajo na razvoj prihodnosti naše družbe. Ptuj, »zakladnica tisočletij«, letos praznuje 1950 let zgodovine, preko Arta Stays-a pa vzpostavlja zelo posebno vez s svetom sodobne umetnosti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice