Preverili smo, koliko porok in ločitev smo lani zabeležili na Ptuju.

V minulem letu smo v Sloveniji našteli 6.481 sklenitev zakonskih zvez, kar je 2,8 odstotka manj kot leta 2016, razkrivajo najnovejši podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Poročni september, julij in junij

Sobota seveda velja za dan, ko je sklenjenih največ zakonskih zvez; lani se je ob sobotah odvilo kar 75,8 odstotka vseh porok. Največ parov je v zakonski jarem skočilo v soboto, 17. junija. 

Po številu sklenjenih zakonskih zvez so izstopali september (1.014), julij (1.011) in junij (989). 

V povprečju so ženini ob poroki šteli 35,3 leta, medtem ko so bile neveste z 32,7 leta skoraj tri leta mlajše. Ženini, ki so v zakon stopili prvič, pa so v povprečju bili stari 32,2 let, dve leti starejši od nevest. 

Razvez smo v minulem letu našteli 2.387, kar je 5,7 odstotka manj kot leto poprej, v povprečju pa so zakoni do razveze trajali 14,1 leta.

'Da' dahnilo 50 istospolnih parov

Sicer pa smo v Sloveniji lani sklenili tudi 50 partnerskih zvez, od tega 24 moških in 26 ženskih. Z Zakonom o partnerski zvezi so namreč 24. februarja lani registracije istospolnih partnerskih skupnosti nadomestile sklenitve partnerskih zvez. 

Na Ptuju glasno doneli poročni zvonovi

Kako pa je pri nas? Pobrskali smo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije in ugotovili, da si je večno zvestobo lani pri nas priseglo 92 parov. Razvez smo v mestni občini medtem zabeležili 28.

Še posebej zanimivo pa je, če si ogledamo podatke o zadnjih desetih letih, saj ugotovimo, da je število porok v naših krajih ravno lani močno poskočilo.

Medtem ko smo, kot kaže zgornji graf, na tem področju v preteklosti običajno lovili preostanek Slovenije, smo lani prvič močno presegli državno povprečje.

Nam povsem odgovarja. Ljubezni navsezadnje nikoli ni preveč.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice