Fotografija je simbolična.
Od ponedeljka do 16. oktobra bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano na področju celotne Mestne občine Ptuj opravljal sistematsko uničevanje glodavcev, torej miši in podgan.

Cilj deratizacije oziroma zatiranja glodavcev je zmanjševanje populacije teh živali, s tem pa tudi zmanjševanje nevarnosti pojava nalezljivih bolezni. Glodavci sicer lahko povzročajo tudi materialno škodo.

Deratizacijo v javnih kanalizacijskih omrežjih opravljajo dvakrat letno, spomladi in jeseni, po potrebi pa tudi večkrat. Deratizacijo opravljajo tudi v naseljih, živilskopredelovalni industriji, vrtcih, šolah, stanovanjskih in proizvodnih objektih in tako dalje.

»Opazili smo povečano prisotnost glodavcev, zato s ponedeljkom, 16. septembra 2019, začenjamo z deratizacijo na območju celotne mestne občine. Seveda pa ob tem opozorilo, da smo bolj pozorni na prisotnost strupa v naravi, predvsem za lastnike psov, ni odveč,« je dejala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Posode za odpadke je treba dobro zapirati

Deratizatorji sistematično pregledajo zgradbo in njeno okolico. Prisotnost glodavcev ugotovijo po iztrebkih, vonju po urinu, dlakah, stopinjah in tako dalje. Prisotnost podgan ugotavljajo po luknjah, ki so jih izkopale.

Poleg postavitve zastrupljenih vab poskrbijo tudi za higieno v okolici zgradb: kontejnerje za odpadke je treba zapirati ter na površinah, kjer so se glodavci pojavili, preprečiti hranjenje mačk ali golobov. Vrata oziroma vsa mesta, kjer bi glodavci lahko prišli v zgradbo, je treba zapirati.

»Prosimo, da dovolite ekipam nemoteno delo in se ravnate po navodilih, ki jih dobite ob izvedbi akcije,« so pozvali v Centru za okolje in zdravje, ki deluje pod okriljem Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice