Na Ptuju želijo v pripravo kandidature vključiti vse deležnike v mestu.

Potem ko je marca Mestna občina Ptuj sklenila, da se bo potegovala za naziv Evropske prestolnice kulture leta 2025, je pripravila prvi posvet. Ta je pritegnil veliko pozornosti. Dvorana v Mestni hiši je pokala po šivih.

Ptuj želi pridobiti naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 s poudarkom na svoji zgodovini, polni velikih evropskih zgodb. K sodelovanju so povabili tudi petnajst občin Spodnjega Podravja, s čimer bi projekt vključil območje Ptuja s Halozami ter Slovenskimi goricami.

Pobudniki projekta in občine se zavedajo, da so za kandidaturo in izvedbo projekta najpomembnejši njihovi prebivalci, bodisi v okviru različnih organizacij, bodisi kot posamezniki, saj je ključni cilj projekta Evropske prestolnice kulture razvoj mesta in njegovega zaledja za meščane in okoliške prebivalce. 

EPK priložnost za manjša mesta

Vodja projekta kandidature Ptuj EPK 2025 Aleš Šteger vidi možnost za pridobitev naziva kot enega izmed razvojnih priložnosti v mestu. Kot je izpostavil, se naziv evropske prestolnice kulture danes podeljuje predvsem manjšim mestom, kakršen je Ptuj, prav z namenom njihove revitalizacije.

Po besedah glavne koordinatorke kandidature Ptuj EPK 2025 Martine Magdič, ki je predstavila dobre prakse nekaterih mest, se z nazivom EPK pridobijo številni pozitivni učinki, kot so regeneracija mesta, številni gospodarski učinki in tudi večja pripadnost mestu, ki se pridobi s sodelovanjem lokalnega prebivalstva v projektu.

Mariborska izkušnja je dobrodošla

Mitja Čander, glavni strateški svetovalec kandidature, je opozoril na razlike pri kandidaturi Maribora, ki je naziv nosil leta 2012 in načrtovanjem ptujske kandidature. Po njegovih besedah so kandidature, ne le mariborska, vsebovale tudi povsem nerealne cilje.

Prav zaradi takšnih izkušenj je Evropska komisija leta 2014 predpisala nove kriterije za pripravo kandidature, po katerih morajo biti cilji realni, ekonomični in izvršljivi.

Na vprašanje, zakaj bi Ptuj, ki je že sodeloval v projektu EPK Maribor 2012 kot partner, kandidiral še enkrat, je Šteger odgovoril, da gre za povsem drugo raven, saj tokrat Ptuj kandidira kot nosilec projekta. Tako bodo mariborske izkušnje uporabili tudi pri ptujski kandidaturi, glavno vodilo pa je, da bi z nazivom mesto strmelo k dolgoročnemu in trajnostnemu razvoju. Načrti na Ptuju za Evropsko prestolnico kulture menda segajo tudi onkraj leta izvedbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice