Te dni je e-peticijo podpisalo že več kot 1200 nasprotnikov sečnje, za vse občane, ki ne uporabljajo spleta, pa so ta teden začeli zbirati podpise tudi na različnih lokacijah po mestu.

S peticijo prebivalci Ptuja Miranu Senčarju in njegovim sodelavcem sporočajo, da nasprotujejo sečnji tamkajšnjih mogočnih starih cigarovcev, ki naj bi jih posekali zaradi prenove mestne tržnice.

Podporo so prišli izrazit tudi znani Ptujčani: igralka Urška Vučak Markež, pravljičarka Liljana Klemenčič ter režiser in kulturnik Samo M. Strelec. Slednji tudi skupaj z drugimi zahteva, da mestna občina pri prenovi ne bi posekala nobenega drevesa, sploh pa ne teh, ki naj bi jih zasadili že pred drugo svetovno vojno.

Z Mestne občine Ptuj so v odzivu za javnost pojasnili, da je zaradi zagotavljanja celovitosti tržnične površine in prostora za prireditve meščanov treba odstraniti del obstoječega drevoreda katalp (cigarovcev). Glede na gostoto krošenj bo ohranjeno 28 odstotkov drevoreda, vključno s katalpo, iz katere raste breza. Slednje lahko postane svojevrstna znamenitost nove tržnice. Namesto drevoreda, ki bi tržnico razdelil na dva dela, bodo katalpe v prihodnje predstavljale svojevrstno dominanto sredi trga.

V okviru prenove trga bo tako zasajeno mnogo več dreves, kot jih je na trgu danes. Če danes na trgu stoji sedem dreves, jih bo v prihodnje 14: dve obstoječi katalpi, 10 gledičij in dva lipovca. Mestna občina Ptuj bo v sklopu javnega naročila od ponudnikov za zasaditev zahtevala nadstandardno velika nova drevesa (visoka od 7 do 9 metrov). Na ta način bo zagotovljena velika krošnja novih dreves že ob posaditvi.

Glede na prakso iz sosednjih razvitih dežel je treba mestno drevje zaradi zagotavljanja varnosti menjavati na približno 50 let. Tudi zaradi tega razloga bi bilo treba tudi sicer obstoječi drevored v bližnji prihodnosti postopno zamenjati z novimi drevesi, še sporočajo z mestne občine.

Na novi tržnici bo tako v prihodnje zagotovljena veliko večja površina krošenj kot zdaj. Če danes površina krošenj znaša približno 1100 m2, bo po prenovi tržnice ta površina znašala 1800 m2. Prenova mestne tržnice je ocenjena na 4,8 milijona evrov, pri čemer bodo glavnino denarja črpali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občina zdaj pripravlja dokumentacijo za izbor izvajalca arheoloških izkopavanj, medtem ko podpis pogodbe z izbranim izvajalcem načrtujejo v februarju 2018, ko naj bi tudi stekla dela, poroča STA.

Že pred časom so tudi branjevci in branjevke s čemernimi obrazi dvomili v velikopotezne načrte mestne občine in v samo izvedbo projekta. Danes pa se začudeno sprašujejo, koga motijo mogočna drevesa, ki tukaj stojijo že sedem desetletij.

Tako naj bi izgledala mestna tržnica po prenovi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice