V torek, 18. in v sredo, 19. junija so Ptujčani v okviru priprav za kandidaturo mesta Ptuj za Evropsko prestolnico - EPK 2025, obiskali nekaj sosednjih občin, ki so kandidaturo podprle in so pripravljene pri projektu tudi sodelovati.

Pobudniki za EPK 2025 so skupaj z župani in drugimi predstavniki občin ugotavljali, da mora Ptuj s širšo regijo pri pripravi programa za kandidaturo staviti predvsem na bogato kulturno nesnovno dediščino, na prvem mestu je kurentovanje, naravno dediščino z reko Dravo in Krajinskim parkom Šturmovci, kulinarično in vinogradniško tradicijo ter na povezovanje kulture in športa. 

V sedmih sosednjih občinah Podravja

V dveh dneh se je odprava Mestne občine Ptuj in Lokalne akcijske skupine -  Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, ki se jim je v sredo pridružil še predstavnik Ptujske kolesarske mreže, mudila v sedmih sosednjih občinah Spodnjega Podravja: na Hajdini, v Kidričevem, Majšperku, Dornavi, Markovcih, na Vidmu pri Ptuju in v Podlehniku. 

Promocija kolesarjenja

Obisk občin so organizatorji izkoristili tudi za promocijo kolesarjenja, ki je pomemben del turistične, pa tudi rekreativne ponudbe mesta in okolice. V torek so se na pot med Ptujem, Hajdino, Kidričevim in Ptujsko Goro, ki jo je za sprejem izbrala občina Majšperk, vsled deževnemu vremenu odpravili z avtomobili, v sončni sredi pa so se v Dornavo, Markovce, Videm pri Ptuju in Podlehnik peljali kar s kolesi, ki so sicer Ptujčanom in obiskovalcem na voljo v sistemu mestnega kolesa, ki deluje v okviru projekta trajnostne mobilnosti Pecikl

Erazem JK

Ogledali so si pomembne objekte posameznih občin

Srečanj so se poleg županov in predstavnikov občinskih uprav udeležili še nekateri predstavniki kulturnih in turističnih društev, v pogovorih pa je bilo slišati precej konkretnih predlogov. Gostitelji so poudarili, kako pomembno je, da so predstavniki s Ptuja prišli na osebni obisk, in prav v vseh občinah so obiskovalcem pripravili lep in prijazen sprejem. 

Obiskovalci so si pri tem ogledali občinske prostore in pomembne objekte posameznih občin, na primer graščino v Dornavi, Vidovo klet na Vidmu, prenovljen turističnoinformacijski center z degustacijskim prostorom  na Ptujski Gori ter Športno rekreacijski center Green Lake v občini Kidričevo, ki bi s svojimi vsebinami lahko bili tudi vključeni v programe kandidature. 

Kot sta poudarila Aleš Šteger in Martina Magdič, predstavnika pobude za kandidaturo, je največji adut Ptuja za uspešno kandidaturo povezovanje cele regije, zato je pomembno, da skupaj poiščejo zgodbe, ki bodo povezovale vse sodelujoče. 

Izstopa kurentovanje

V izjemno bogati nesnovni dediščini gotovo izstopa kurentovanje, osrednji kulturno-etnografski festival v širši regiji, z obhodi kurentov vpisanimi v Unescovo dediščino, z njim pa se lahko povezujejo prav vse obiskane občine. Drug povezovalni element je reka Drava s svojo bogato naravno dediščino, pri kateri velja posebej izpostaviti Krajinski park Šturmovci in njegovo pestro biodiverziteto. V povezavi z reko Dravo se gradi na razvoju naravoslovno turističnih produktov in dejavnosti, kot so izpiranje zlata, mlinarstvo in splavarstvo. 

Sogovorniki tudi stavijo na kulinarično in vinarsko dediščino, pri čemer bi izpostavili avtohtone produkte, kot je ptujski lük in izvrstna vina. Ker je smisel EPK povezovanje, torej ne le predstavitev mesta drugim, temveč tudi sodelovanje z njimi, so snovalci kandidature predlagali rezidenčni program za tuje umetnike, ki bi na izbranih lokacijah na Ptuju in okolici preživeli recimo en mesec in v zameno za gostoljubje svoja znanja in izkušnje delili z domačini, umetniki, kulturniki in drugimi.

V posameznih občinah so izpostavili nekaj objektov, ki boi bili primerni v ta namen. V okviru EPK bi lahko izvajali tudi projekte za ohranjanja značilnih znanj ali predmetov, ki jim sicer grozi izginotje, na primer tradicionalni haloški glasbili trstenka in žvegla in značilno štiriglasno petje ljudskih pesmi. 

Do konca julija pripravijo svoje predloge

To so le nekateri izmed slišanih predlogov, Aleš Šteger pa je pristojne na občinah pozval, naj pripravijo predloge, ki bodo izvedljivi in koristni za vključeno področje. Prav vsi obiskani župani in drugi občinski predstavniki so izrazili veselje ob povabilu k sodelovanju pri kandidaturi za EPK, saj v tem vidijo priložnost za razvoj svojih občin in povezovanje z drugimi. Sprejeli so dogovor, da bodo do konca meseca julija pripravili svoje predloge, ki bodo skupna podlaga za pripravo kandidature Ptuja za EPK, katera mora biti vložena do konca letošnjega leta. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice