Današnji datum so Združeni narodi pred tremi desetletji razglasili za svetovni dan prebivalstva. Kdaj se bo število Zemljanov povzpelo na okroglih deset milijard?

Po ocenah Združenih narodov na našem planetu trenutno živi že več kot 7,7 milijarde ljudi. Okroglih desetih milijard naj bi po napovedih strokovnjakov presegli leta 2056. »Število svetovnega prebivalstva je najhitreje naraščalo v 60. letih prejšnjega stoletja, povprečno za dva odstotka na leto. Od takrat se rast postopoma upočasnjuje,« so povedali na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Povečuje se tudi število prebivalcev Slovenije, v zadnjem desetletju za približno 50.000. Na prvi dan letošnjega leta nas je bilo 2.080.908. Po podatkih projekcij prebivalstva EUROPOP2018 naj bi število prebivalcev naše države naraščalo le še štiri leta, nato je predviden počasen upad. Po teh napovedih naj bi število prebivalcev Slovenije pod okrogla dva milijona padlo leta 2055.

V Mestni občini Ptuj so na prvi dan leta 2009 našteli 23.699 prebivalcev, na prvi dan letošnjega leta pa 23.257 oz. slaba dva odstotka manj. V primerjavi z lanskim letom je število prebivalcev naraslo za 95.
 

V zadnjem desetletju je v šestih slovenskih mestnih občinah število prebivalcev naraslo, v preostalih petih pa upadlo. Večina mestnih občin, v katerih je prebivalcev vse manj, je na vzhodu države: Ptuj, Maribor, Murska Sobota in Slovenj Gradec, izjema je Mestna občina Nova Gorica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice