Ptujska bolnišnica je leto 2018 zaključila z dobrih 550.000 evrov izgube, kar je po besedah vodstva omenjene ustanove boljši rezultat od načrtovanega.

Bolnišnica je lani ustvarila nekaj manj kot 27,3 milijona evrov prihodkov, hkrati pa so beležili za dobrih 27,8 milijona evrov odhodkov, poroča STA. Kot je pojasnila direktorica Anica Užmah, na odhodkovni strani ni zanemarljiv delež stroškov dela, ki so se lani na račun sprememb plačne zakonodaje iz leta 2017 bistveno povečali, čemur pa ni sledil zadosten dvig cen zdravstvenih storitev.

»Vseeno smo na rezultat lahko ponosni, saj smo ves čas zagotavljali strokovno, varno in pravočasno obravnavo bolnikov, ta pa je bila opravljena v večjem obsegu, kot smo jo načrtovali,« je svetu zavoda povedala Užmahova in ob tem izpostavila tudi dobro strokovno sodelovanje zaposlenih v hiši.

Ob tem je dodala, da se bolnišnica še vedno sooča s pomanjkanjem likvidnih sredstev, kar se kaže pri povečanih zamudah pri plačilih obveznosti do dobaviteljev. Kadrovske razmere so se lani po njenih besedah precej izboljšale, še vedno pa stanje ni povsem idealno, zlasti zaradi visoke stopnje bolniških odsotnosti.

Za investicije so lani po poročanju STA namenili nekaj več od tistega, kar so si zastavili v načrtu, pri čemer dveh večjih naložb - gradnje transformatorske postaje in nakupa endoskopskega stolpa - niso izvedli, sta pa investiciji v teku. Nekaj več denarja od prvotnih načrtov so namenili na račun gradnje urgentnega centra, predvsem za potrebe arheoloških raziskav, ki naj bi bile zaključene v naslednjih dneh.

Sanacijski načrt bolnišnice, katerega izpolnjevanje je danes prav tako obravnaval svet zavoda, sicer predvideva, da bodo na Ptuju začeli pozitivno poslovati leta 2020. Medtem ko je letos finančni načrt še predvideval dobrih 900.000 evrov izgube, bo po besedah predsednika sveta zavoda Bojana Pahorja ta moral biti že v naslednjem letu uravnotežen.

Vseeno je bilo sprva videti še nekoliko bolje, a je že po natančnejšem pregledu poročila postalo jasno, da so pri prikazovanju amortizacije v bolnišnici uporabili nekaj računovodske spretnosti in tako prikazali za okoli 320.000 evrov boljši rezultat. V vsakem primeru je ta boljši od načrtovanega, je še dodal.

Bi za ptujsko urgenco lahko iztržili več?

Užmahova je člane sveta zavoda seznanila tudi z aktualnim stanjem glede začetka gradnje urgentnega centra, ki zdaj vendarle kaže na to, da bi s projektom morda lahko začeli do konca letošnjega leta. Nedavno so se sestali s predstavniki zdravstvenega ministrstva, na katerem je vodstvo bolnišnice po njenih besedah pristalo na racionalizirano verzijo projekta, ki ne vključuje več prvega nadstropja.

Nekateri člani sveta zavoda s popuščanjem pri projektu niso bili najbolj zadovoljni in so ob tem spomnili, da je bil denar, ki so ga v lokalnem okolju za potrebe urgence zbrali s pomočjo občin in nekaterih podjetij, namenjen prav nadstandardnemu delu projekta, ki se mu zdaj odrekajo. Tudi Pahor še vedno meni, da bi na koncu morda vseeno lahko iztržili več, saj bi morebitna poznejša nadzidava bila neracionalna in moteča za delovanje urgence.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice