V ptujski bolnišnici že nekaj časa velja omejitev obiskov, in sicer na eno zdravo osebo. Čas, ko bo največ obolenj zaradi gripe pa šele prihaja.

V Splošni bolnišnici Ptuj so z namenom zaščite ranljivih bolnikov pred časom že omejili obiske na eno zdravo osebo. Glavni razlog pa je porast števila obolelih za gripo in drugimi okužbami dihal.

Situacija podobna kot v prejšnjih letih

K preudarnosti v primeru obolenja medtem pozivajo tudi v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. V kolikor zbolimo, kažemo znake akutne okužbe dihal, smrkamo, imamo povišano telesno temperaturo in tudi, če imamo prebavne težave, je pomembno, da nikakor ne obiskujemo tistih, ki so posebej krhki.

Situacija v Podravju je glede gripe podobna kot v prejšnjih letih.

"Gripa je seveda prisotna, to je jasno. Lahko bi dejali, da se širi, a vendarle ne moremo govoriti o kakšni epidemiji. Situacija je podobna kot v prejšnjih letih," so nam povedali na NIJZ.

Bolezenski simptomi se pojavijo približno v treh dneh po okužbi, pozorni pa moramo biti predvsem na znake kot so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj.

Sezona gripe šele prihaja

V teh dneh velja biti na omenjene znake še nekoliko bolj pozoren, saj se "sezona gripe" šele zares prihaja.

"Največ obolenj je pričakovati od konca januarja pa do konca februarja, v tem času je največ primerov, ko ljudje zbolijo za gripo," še pravijo na NIJZ.

O porastu gripe pa pričajo tudi podatki na spletni strani NIJZ, kjer tedensko spremljajo bolezni povezane z akutnimi okužbami dihal. V tednu od 14. do 20. januarja se je številka povečala.

"Število obiskov bolnikov z akutnimi okužbami dihal in gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva se je zvišalo. Porast gripi podobne bolezni je opazen v vseh starostnih skupinah razen pri starejših od 65 let. Akutne okužbe dihal so najbolj porastle pri otrocih do sedmega leta starosti," so zapisali.

Pri NIJZ zato še vedno priporočajo tudi cepljenje, saj ščiti tako pred samo boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki jo spremljajo.

"Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti na zdrav način življenja. Torej veliko gibanja in zdrave prehrane. Tudi na tak način se lahko ognemo ne le gripi, ampak tudi drugim obolenjem," zaključi Petraševa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

V zapor (nepreverjen)

s koruptivnimi zdravniki!

Starejše novice