Na včerajšnje burno dogajanje ob načrtovani premestitvi 40 okuženih s koronavirusom se je odzvalo vodstvo Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. Svoje je danes povedal tudi premier Janez Janša.

Kot smo že poročali, s koronavirusom okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma starejših ne bodo selili v Splošno bolnišnico Ptuj, kar je sinoči po seji vlade na Brdu pri Kranju izjavil minister za zdravje Tomaž Gantar

Ob tem je dejal, da bo poiskal novo rešitev, saj se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. 

Na te očitke v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj odgovarjajo, da pomoči niso zavrnili, ampak so samo osvetlili dileme in tveganja napovedanega dejanja z več zornih kotov. »Menimo, da je prevladal razum in se je za pomoč bolnikom iz Doma upokojencev Ljutomer našla ustrezna rešitev,« pravi Anica Užmah, direktorica Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Vodstvo trdi, da dogovora ni preklicalo oziroma zavrnilo

Zakaj je prišlo do spremembe, pa v ptujski bolnišnici menijo, da so se najverjetneje ponovno proučila dejstva, ki naj bi bila na sestanku ministru tudi predstavljena, in da so ta dejstva vplivala na odločitev ministra, da se selitev ne izvede.

»Očitno so se preverile še druge možnosti, kot je Psihiatrična bolnišnica Ormož. Upamo si trditi, da s svojim koordinatorjem in drugimi strokovnimi sodelavci uspešno obvladujemo situacijo v domovih starejših na svojem teritoriju. V neposredni bližini bolnišnice imamo dom, z dvakratno kapaciteto ljutomerskega,« dodaja vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj.

Poleg tega dodajajo, da se je najverjetneje upoštevalo, da so »relativno majhna bolnišnica brez rezerv pri kadru in vsak izpad kadra ali okužba ogrozi vse druge dejavnosti«.

Menijo, da zagotavljanje kadra za oskrbo dodatnih 40 bolnikov ni enostavna matematika ob veliki neznanki, da se virus lahko razširi med zaposlene. »Verjetnost, da bi tudi sami zelo hitro zapadli v pomanjkanje kadra, je zelo velika,« še dodajajo v Splošni bolnišnici Ptuj.

Janša: »Žalostno obnašanje kadrov stranke SD«

»Žalostno obnašanje kadrov stranke SD, ko je treba poskrbeti za karanteno za rojake ali za bolne Slovence, ki so celo življenje plačevali davke in prispevke v Sloveniji. Solidarni so samo s tujci. Pa še to takrat, ko jih drugi vzamejo na svoj dom,« pa je po drami na Ptuju zapisal premier Janez Janša.

SD ne ostaja dolžen: »Vaša vlada ima težavo s komunikacijo.«

»Vaša vlada ima težavo s komunikacijo. Obvladate pa jo s posredniki pri nabavi. Zato nasvet: preden ponovno o svojih odločitvah ne obvestite nikogar, pokličite nas. Bomo mi stopili med ljudi in organizirali pomoč. Boste videli razliko,« pa so se na Janšev tvit odzvali v stranki SD.

Spomnimo ...

Iz Doma starejših občanov Ljutomer so želeli štirideset varovancev, sicer asimptomatskih bolnikov, ki sicer ne potrebujejo hospitalizacije, preseliti v ptujsko bolnišnico, »da bi lahko v domu vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in kar je še treba«. 

A glede na upor bolnišnice, ki ga je minister za zdravje označil za nepotrebnega, bodo našli drugo rešitev.

Tri nove okužbe

V torek so sicer v Domu starejših občanov Ljutomer odvzeli 25 novih vzorcev, na testiranju pa sta bila pozitivna dva stanovalca in eden zunanji zaposleni. Skupno je bilo tako do torka okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in 8 zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu.

Skupno pa je do sedaj ozdravelo 26 stanovalcev in osem zaposlenih.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Robert Feguš (nepreverjen)

Zavajajoči naslov. Še en demagoški portal?

miicika (nepreverjen)

SD vedno ste bili in boste proti narodu......tujci so vaši, korita se praznijo.....

peter (nepreverjen)

Ti Janšist. Žalostno je da kar si obljubljal da si zdaj zamolčal. Žalostno da se ne držiš kar obljubiš. Ne sedaj druge krivit. Sebe poglej kak hinavc si.

mislimmmm (nepreverjen)

s pokristjanjevanjem jim je uspelo, s pojanševanjem vam ne bo!

Prekmurski (nepreverjen)

žalost in sramota za Ptuj

Starejše novice