Foto: Hudobni Volk
Ptujska rock skupina Hudobni volk se je 1950-letnici prve pisne omembe mesta poklonila s prvo ptujsko rock himno Vivat Poetovio. Zdaj je skladba dobila prav poseben videospot, kakršnega v Sloveniji še ni bilo.

Skladbo Vivat Poetovio je skupina Hudobni Volk premierno predstavila junija letos s promocijskim spotom, pred publiko pa je bila himna prvič odigrana septembra v atriju Hotela Mitra.

Na zadnji dan jubilejnega leta je ptujska rock himna dobila še videospot v tehniki virtualne resničnosti 360 stopinj, v katerem sta na slikovit način prikazana Ptujski grad in veduta mesta.

Gre za prvi 360-stopinjski glasbeni videospot v Sloveniji

»Posebnost videa v 360-stopinjski različici je, da omogoča prostorsko gledanje lokacij, kjer se kadri odvijajo. Tako si je mogoče ogledati čudovite sobane ptujskega gradu in znameniti vzhodni stolp oziroma 'rumeno piramido'. Ob sami funkciji glasbenega videospota video Vivat Poetovio pomeni tudi slikoviti prikaz in promocijo Ptuja ter njegovih edinstvenih muzejskih lepot,« so povedali v skupini Hudobni Volk.

Prostorsko gledanje na klasičnih računalnikih omogoča upravljanje z miško, na mobilnih napravah z ustreznim premikanjem naprave ali vrtenjem zaslona in VR očali za virtualni prostorski prikaz. To omogoča doživetje »prisotnosti« v spotu. Gre za prvi tovrstni videospot v Sloveniji.

Projekt je nastal na pobudo ptujskih glasbenikov

Besedilo in melodija himne Vivat Poetovio sta delo Amadeje Kokot. Za glasbo so poskrbeli Aleš Kotar, Kristijan Cafuta in Mihael Toš Tosch. Produkcija in postprodukcija avdio posnetka ter režija, kamera in montaža spota so delo Mihaela Toša Toscha.

Projekt Vivat Poetovio je v celoti nastal na pobudo in v organizaciji članov skupine Hudobni Volk. Projekt so omogočili še: Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Studio 22 Radia Maribor in Hotel Mitra Ptuj.

Foto: Hudobni Volk

Skupina Hudobni Volk je na slovenski glasbeni sceni že od leta 1992, v aktualni zasedbi pa od leta 2016. Sestavljajo jo: vokalistka Amadeja Kokot, kitarist Aleš Kotar, basist Kristijan Cafuta in bobnar Mihael Toš Tosch.

Avtorica himno podarja vsem, ki imajo radi Ptuj

Avtorica prve ptujske rock himne Amadeja Kokot je o nastanku skladbe povedala: »Nedelja dopoldan in nedeljska 'maša', kot rad reče Mihael za naše vaje, je v gostoljubni kleti Cafutovih rodila trenutek in željo vseh, da bi morali ustvariti komad, ki bi se nas in vseh, ki bi ga slišali, dotaknil na eni drugi ravni, višjih energijah. Z vibracijami, ki sem jih staknila na 'maši', sem na poti do doma zrla v Ptujski grad in razmišljala, koliko ljudi, koliko let, koliko obdobij je zaznamovalo poti, po katerih nam je danes dano svobodno stopati.

Ptuj vse od kamene dobe nosi v sebi naravne danosti, zaradi katerih je bil vpleten v zgodovinske dogodke evropskega pomena. Kelti, Rimljani, Huni, Avari, Slovani, Franki, Salzburžani (gotovo sem še koga izpustila) so v dobrem in manj dobrem smislu oblikovali Ptuj. Od dejstva, da smo bili strateško, prometno in gospodarsko mesto, utrdba, do požarov, ki so želeli zgodovino Ptuja izbrisati, so veličastnost in plemenitost Ptuja ohranjali tisti, ki jim je Ptuj pomenil dom. Zakaj?

Ptuj nosi najbogatejšo dediščino preteklosti in slikovitost na slovenskih tleh z namenom. Namen se je pa ohranil, ker je prostor ljudem, ki so tukaj bivali, pomenil varnost in možnost preživetja. In ne glede na narode, ki so tukaj puščali svoje pečate, je vztrajen Slovan bil tisti, ki je s kulturo, umetnostjo, upravo in politiko dosegel, da je Ptuj moje mesto, moj dom še danes.

In iz teh misli sem napisala besedilo za izjemno skladbo Vivat Poetovio, ki na prvi posluh podaja enostavne misli, a z namenom, saj v celoti skriva vse bogastvo, ki ga je treba spoznati, razumeti in dojeti. Tako besedilo podarjam vsem, ki imamo radi Ptuj.«

Foto: Hudobni Volk

Vivat Poetovio

Pettau, Poetovio, Ptuj, moje mesto, moj dom,
Pettau, Poetovio, Ptuj je moje mesto in moj dom,
mea domum, mea civitas...

Človek te mora spoznati, razumeti, dojeti, kaj v tebi nosi čas,
o, človek od kamene dobe po tebi riše poti za vse nas, ooooo, mea homine.

Pettau, Poetovio, Ptuj, moje mesto, moj dom,
mea domum, mea civitas,
cave mea, mea civitas, Ptuj, moje mesto...

Oooo, Pettau, Poetovio, viva historia, viva civitas,
Ptuj je moje mesto in moj dom,
cave mea, mea civitas,
Vivat poetovio, ooooooo...

Foto: Hudobni Volk

Projekt bodo nadaljevali

Ob slovenskem kulturnem prazniku februarja 2020 bo sledil še drugi videospot Vivat Poetovio, ki bo vseboval nekaj dodatnih kadrov.

»Projekt Vivat Poetovio predstavlja aktivno promocijo Ptuja kot svetovljanskega in kulturnega mesta, zato bo aktivno izvajan tudi v prihajajočih letih in ni omejen zgolj na jubilejno leto,« pa so zagotovili v glasbeni skupini Hudobni Volk.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Domen Kodrič (nepreverjen)

Zakaj pišete laži?
Saj super, da ima tudi Ptuj 360 videospot, ampak vsaj Modrijani so tak videospot posneli že pred tremi leti, morda že kdo pred tem.
https://www.youtube.com/watch?v=elrDPJ9MCdg

Starejše novice