V Muzejski hiši pod Ptujskim gradom so odprli Ptujsko grajsko tiskarno in z njo obogatili turistično pobudo najstarejšega slovenskega mesta.

Društvo Kastali je bilo ustanovljeno leta 2018. Že dolgo pred tem pa je bila ideja in želja predsednika društva Rada Škrjanca, da bi na Ptuj pripeljal pravo srednjeveško-renesančno grajsko tiskarno. V društvu so ob podpori Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in Manufakture mojster Janez iz Bleda, ki že 18 let neguje izročilo črne umetnosti, dodali kamenček v mozaik turistične ponudbe Ptuja. 

»V simpatični Muzejski hiši pod Ptujskim gradom, lahko obiskovalci vidijo vsaj del tega, kako je nekoč izgledala tiskarna. V naši tiskarni stoji reprodukcija Guttenbergove tiskarske preše iz 15. stoletja, na kateri prikazujemo tiskanje na ročno izdelan papir,«  nam je povedal predsednik društva Kastali Rado Škrjanec.

»Možnost tiskanja z zgodovinskimi klišeji bodo imeli tudi obiskovalci, ki si bodo lahko s svinčenimi črkami sestavili in odtisnili tudi svoje ime, saj pripravljamo delavnice za male in velike naključne obiskovalce, pa tudi za organizirane skupine,« še doda.  

Pravo doživetje za obiskovalce

»Ob tem jih bomo podučili o zgodovini tiskarstva po Evropi in pri nas, preizkusili pa se bodo lahko celo v knjigovezništvu in si sami izdelali Trubarjev Abecedarij – prvo slovensko knjigo. Najbolj delovni med obiskovalci, si bodo s pridnostjo in 'opravljenim izpitom' pridobili certifikat, da so bili podučen o črni umetnosti ter bodo za nekaj minut postali pravi grajski tiskarji,« nadaljuje.  

Svinčene črke.

Tiskarska tradicija na Ptuju dolga že stoletja

Za začetnika ptujskega tiskarstva velja Franc Anton Schütz, ki je leta 1792 prišel iz Celja in na Ptuju ostal tri leta. Viri ga navajajo tudi kot knjigotržca. Žal ni znano, kje na Ptuju je delovala njegova tiskarna. Pred njim pa so bili na Ptuju znani knjigoveški mojstri, ki so v tiskarni kupovali knjige v polah in jih potem na Ptuju zvezali. 

»Tradicija tiskarstva na Ptuju je dolga že nekaj stoletij, tako da v našem mestu še vedno najdemo tudi mojstre črkostavce. Eden izmed njih Stanko Lepej, ki nam je dal v uporabo svinčene črke, ki jih je pred leti rešil pred uničenjem,« pove predsednik društva. 

Njihovi člani se predstavljajo z rokodelskimi dejavnostmi 

»Tiskarstvo in knjigovezništvo sta naši glavni dejavnosti. Člani, ki se vključujejo v naše društvo,  pa prinesejo v društvo rokodelsko dejavnost s katero se ukvarjajo profesionalno ali v prostem času, saj bi obiskovalcem radi prikazali tudi nekatere stare obrti, ki so marsikje že zamrle. V Muzejski hiši so na ogled volneni izdelki Erne in Bojana Korošec iz Strmca pri Podlehniku (Pletenine Koštrun), ki se ukvarjata s tkanjem in pletenjem volnenih izdelkov - pranje volne, predenje, tkanje, pletenje, filcanje in vezenje. V juniju in juliju bomo ob sobotah izvajali delavnice polstenja,« nadaljuje Škrjanec. 

Njihovi člani se ukvarjajo še s kaligrafijo, vezenjem in šiviljstvom. Med člani imajo tudi čebelarja, ki bo še v tem mescu ob hiši postavil učni panj, da si bodo obiskovalci v živo lahko ogledali, kako poteka življenje čebel v panju. Dejavnost pa bi radi razširili tudi na lončarstvo, kovaštvo in rezbarstvo.

Nov doživljajski turistični produkt

Načeloma bo Ptujska grajska tiskarna odprta ob sobotah, za najavljene skupine tudi med tednom in ob nedeljah. 

»Gre za nov doživljajski turistični produkt v našem mestu, kjer bodo lahko domačini in turisti spoznali, doživeli in se preizkusili v starih obrteh. Obiskovalce bomo poučili o starih obrteh, hkrati pa si bodo lahko sami izdelali spominke. Naša dejavnost je namenjena družinam, posameznikom in najavljenim skupinam. Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki, za organizirane dejavnosti vam pripravimo ponudbo,« dodaja. 

Vinske degustacije v Grajski kleti

Ena izmed njihovih dejavnosti se vrši v grajski kleti ptujskega gradu - to so vinske degustacije. Skupaj jih izvajata Rado Škrjanec in Matej Rebernišek, eden od večkrat nagrajenih vinarjev vključenih v Društvo Vinsko turistična cesta 13. Obiskovalci bodo lahko globoko pod razkošnimi grajskimi sobanami uživali ob okusih in vonju izjemnih nagrajenih vin ptujskega grajskega ocenjevanja, ki ga vsako leto konec maja izvede društvo VTC 13, tudi v sodelovanju z našim društvom. 

V grajski kleti so na ogled tudi orodja, ki so jih nekdaj pri delu uporabljali okoliški vinogradniki, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili bogati zgodovini vinogradništva na Ptujskem ter nazdravili v sodu velikanu, ki obsega 40.410 litrov. Steklenico vina, ki bo malo bolj godil njihovemu okusu, pa bodo lahko odnesli tudi domov.  

V sodelovanju z Dobrotami slovenskih kmetij bodo degustacije v Grajski vinski kleti v soboto, 18. maja, ob 13. in 15. uri ter v nedeljo, 19. maja ob 14. uri. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice