Pobudi Unicefa Slovenije se je pridružila tudi Mestna občina Ptuj, zato je za en dan županske posle prevzela devetošolka.

Ob svetovnem dnevu otrok ter 28. letnici sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, je v Mestni občini Ptuj za en dan prevzela županovanje Zala Vučak, devetošolka in predsednica Skupnosti učencev Osnovne šole Mladika. Zala se je kot ena izmed štirih izvoljenih predstavnikov udeležila 27. nacionalnega otroškega parlamenta v državnem zboru.

Ptuj je danes skupaj z desetimi drugimi občinami po Sloveniji za en dan predal županovanje otrokom. Gre za pobudo Unicefa Slovenija, s katero Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta, kar je Ptuj postal 6. oktobra letos, simbolično zaznamuje svetovni dan otrok in obenem 28. obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah. Otroci župani si prizadevajo predvsem za boljše možnosti za participacijo otrok in mladih v lokalnih okoljih, da bi bil njihov glas pogosteje slišan in upoštevan ter za soustvarjanje mest po meri otrok. 

Na to so danes opozarjali župani v enajstih otrokom prijaznih UNICEF-ovih mestih; poleg Ptuja še v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Domžalah, Postojni, Kidričevem, Trbovljah, Radljah ob Dravi, Lukovici ter Zagorju ob Savi.

Zali Vučak je župan Miran Senčar zjutraj predal posle za današnji dan, po sestanku v mestni hiši pa se je devetošolka skupaj s sodelavci odpravila na teren. Obiskala je spominski park ter dominikanski samostan, nato pa je sledil sestanek s predstavnikoma CIDPtuj in Društva prijateljev mladine Ptuj, kjer so spregovorili o željah in izzivih za prihodnost, ki jo otroci želijo sooblikovati z odraslimi, so sporočili iz Mestne občine Ptuj.
 

»Prav je, da je glas otrok slišan, da opozarjajo na izzive, s katerimi se spopadajo, saj je naloga nas kot odraslih prav ta, da jih poslušamo, upoštevamo in zaščitimo. Zelo sem ponosen, da je Ptuj postal otrokom prijazno Unicefovo mesto. Ena izmed naših najpomembnejših nalog je, da ustvarjamo njim prijazno okolje,« je ob tem dnevu povedal župan MOP Miran Senčar.

»Ta dan ima velik pomen pri ozaveščanju odraslih, da otroci v sebi nosijo neprecenljiv potencial, zaradi česar so pomembni soustvarjalci današnjega sveta. Zato je pomembno, da upoštevamo njihovo mnenje in jih pogosteje vključimo v sprejemanje odločitev. Obenem pa pomeni tudi spodbudo otrokom, da se zavedajo svojih znanj in sposobnosti, da lahko kot enakovreden sogovornik sodelujejo pri sprejemanju odločitev za oblikovanje okolja in sveta, v katerem odraščajo,« pa je o projektu povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa
Slovenija.

Foto: Mestna občina Ptuj 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice