Danes se je Mestna občina Ptuj kot 14. mesto v Sloveniji pridružila mreži Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest.

Ob pridobitvi naziva je županu prvi čestital Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, in ob tem poudaril, »da naj bi do leta 2025 kar šest od desetih otrok živelo v urbanem okolju, ki pred otroke postavlja velike izzive, kot so problemi odtujenosti v medsebojnih odnosih, osamljenosti, pomanjkanja nadzora odraslih, onesnaženosti okolja, nezdravega življenjskega sloga in podobno. Zato je lokalna okolja pomembno spodbujati pri premagovanju teh izzivov, da bi otroci čim lažje razvijali svoje potenciale v njim prijaznem okolju. Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so pomemben korak v tej smeri.«

Župan občine Postojna Igor Marentič, ki se je zadnje vključilo v mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest, je na dogodku na Ptuju slavnostno predal zastavo – simbol projekta – županu Mestne občine Ptuj Miranu Senčarju.

Foto: Langerholc

Mesta pridružena mreži Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest so se zavezala, da v lokalnem okolju spodbujajo razvijanje mesta po meri otrok in da intenzivno delujejo v največjo korist otrok in mladostnikov ter zagotavljajo njihovo sodelovanje pri urejanju, soodločanju o številnih vprašanjih v lokalni skupnosti.

Miran Senčar, župan MO Ptuj, je ob tem povedal: »V veselje in ponos mi je, da je Mestna občina Ptuj tudi uradno postala otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. To plemenito poslanstvo bomo nadaljevali skozi usmerjanje pozornosti javnosti na življenje in težave otrok ter mladostnikov ter prizadevanja za ustvarjanje njim prijaznega okolja.«

Za otroke prijazno, varno in urejeno mesto

UNICEF Slovenija s projektom v lokalnem okolju spodbuja razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu, možnostjo za participacijo najmlajših občanov.

Foto: Langerholc

Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so mesta, v katerih župani sprejmejo obveznost, da bodo pospešeno razvijali programe za otroke. V ta projekt se mesta vključijo tako, da župan s svojo častno izjavo postane nosilec projekta in zagovornik otrok v mestu. Občina pripravi analizo položaja otrok v mestu in predloge za njegovo izboljšanje v obliki srednjeročnega akcijskega načrta, ki vključuje različne projekte za otroke. Mesta nato udejanjajo spremembe za otroke in v sodelovanju z njimi.

Na dogodku so nastopili otroci iz Vrtca Ptuj, iz enot Zvonček in Tulipan.

Foto: Langerholc

Odprtje razstave v Galeriji Magistrat

Na prireditvi v Mestni hiši je Društvo Sožitje Ptuj ob svoji 50-letnici delovanja odprlo razstavo v Galeriji Magistrat. Na ogled so likovna dela oseb s posebnimi potrebami, ki so vključene v VDC Sožitje Ptuj, ZUDV Dornava Dornava ter OŠ dr. Ljudevita Pivka.

Na odprtju razstave so nastopili uporabniki, ki so vključeni v VDC Društva Sožitje Ptuj, člani pevsko-glasbene skupine na Orffovih instrumentih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice