Po desetletju prerekanj so na Ptujskem gradu nedavno vendarle izobesili ptujsko zastavo. Takoj zatem se je razprava spet razvnela – tokrat o tem, zakaj nad mestom ne plapola (tudi) slovenska zastava.

5. avgusta so ob prazniku Mestne občine Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja ob vzhodnem stolpu Ptujskega gradu izobesili zastavo z grbom ptujske občine. Zakaj niso izobesili (tudi) slovenske zastave?

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je pojasnila, da so na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije soglasje podali le za en drog za zastavo: »Zato smo sprejeli kompromis, da bo slovenska zastava visela ob praznikih, kot piše v zakonu.«

Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič je sicer že pred časom poudaril, da drog s slovensko zastavo na Ptujskem gradu stoji že desetletja. Res pa zastava visi ob Peruzzijevem portalu, zato iz mesta ni vidna.

Ptujska županja Nuška Gajšek je razkrila, da je strošek postavitve droga z zastavo pri grajski konjušnici znašal 5.131 evrov: »Postavili smo 16 metrov visok drog po naročilu. Kupili smo dve zastavi velikosti štiri krat osem metrov; eno ptujsko in eno slovensko, cena za komad je 352 evrov z DDV. Skupaj z montažo je to 4.399 evrov z DDV. Javne službe Ptuj so naredile še temelj v vrednosti 732 evrov z DDV.«

Zastavo pri vzhodnem stolpu bodo menjali dvanajstkrat letno

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi določa, da se slovenska zastava izobesi ob naslednjih praznikih Republike Slovenije:
-    8. februarja (Prešernov dan, slovenski kulturni praznik),
-    27. aprila (dan upora proti okupatorju),
-    1. in 2. maja (praznik dela),
-    8. junija (dan Primoža Trubarja),
-    25. junija (dan državnosti) in
-    26. decembra (dan samostojnosti).

Slovenska zastava se izobesi na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov ter organov lokalnih skupnosti, lahko pa tudi na drugih javnih objektih, na stanovanjskih hišah ter na drugih primernih krajih.

Zanimivo je, da si noben sodelujoči v razpravi na Ptujskem gradu ni zaželel še zastave Evropske unije. Ta se pri nas izobeša izključno skupaj s slovensko zastavo, pri tem pa mora slednja imeti častno mesto. Ko so izobešene tri zastave, si morajo z leve proti desni, gledano od spredaj, zastave slediti v naslednjem zaporedju: zastava Evropske unije, zastava Republike Slovenije in občinska zastava.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

murska55 (nepreverjen)

Slovenska zastava

Marija (nepreverjen)

Čemu jih sploh častijo kot kulturno dediščino, ko pa so graščaki in kralji običajno izkoriščali? Vse naokoli je za slovensko in trenutno evropsko zastavo... Le ti so bili delavci, okoli. Grad pa, kdor ga obnavlja in jih časti, naj si tudi svojo zastavo izobesi iz tega namena, drugače pa od lastnikov. Lega mu označuje slovensko zastavo.

Jaz osebno plačam vstopnino za ogled, za zastave mi je vseeno.

Od graščakov in kraljev so bile pametne samo ljubezenske in romantične prigode. Le tu so pokazali, da znajo izbirati, saj so običajno služkinjam kot ljubicam izražali večjo mero ljubezni. Drugje ni bilo pameti, zgolj lenoba in izkoriščanje. Pa to so vladarji.

Starejše novice