Kljub napovedim, da bo Ptujska bolnišnica že do konca januarja predala posamezne pogodbe z občinami ptujske regije o sofinanciranju gradnje tamkajšnjega urgentnega centra ministrstvu za zdravje, se to še vedno ni zgodilo.

Dve med njimi še nista sprejeli proračuna, zato za zdaj ne morejo zagotoviti sicer majhnega deleža v skupni vsoti, poroča STA. Ministrstvo za zdravje namreč kljub protestom iz Spodnjega Podravja vztraja pri zahtevi, da občine za zaprtje finančne konstrukcije že pred meseci obljubljene deleže zagotovijo v svojih proračunih in z bolnišnico podpišejo pogodbe o sofinanciranju.

Za leto 2018 je proračune doslej sprejelo 17 od 19 občin regije, vse pa so v dokument vključile tudi postavke o sofinanciranju izgradnje urgentnega centra, pojasnjuje Mestna občina Ptuj, ki je v skladu s konzorcijsko pogodbo poskrbela za pripravo posameznih pogodb o sofinanciranju.

Proračunov še nimata občini Destrnik in Podlehnik

Proračunov pa za zdaj še nimata občini Destrnik in Podlehnik, ki naj bi jih po informacijah ptujske občine sprejeli še ta mesec. Pogodbe o sofinanciranju je zaenkrat podpisalo 16 občin, od tistih, ki že imajo proračun, doslej tega niso storili le še v Cirkulanah.

Bo projekt padel v vodo?

Občine Spodnjega Podravja so se v skladu s konzorcijsko pogodbo zavezale, da bodo za gradnjo urgence prispevale dobrih 300.000 evrov, doslej pa so s sprejetimi proračuni in podpisi pogodb zagotovile že skoraj 277.000 evrov. Vendar na ministrstvu še vedno čakajo z nadaljnjimi postopki, lokalno okolje pa vse bolj skrbi, da bi projekt zaradi bližajočih se volitev in posledično nove vlade dokončno padel v vodo in bi njihova bolnišnica tako edina ostala brez urgentnega centra.

Tako meni tudi direktor bolnišnice Andrej Levanič, da so administrativne prepreke danes žal že stalnica, ki onemogoča učinkovite in hitre rešitve težav, hkrati pa nasprotnikom realizacije projektov omogočajo določen manevrski prostor, poroča o njegovih besedah STA.

Kot je znano, je investicija v ptujski urgentni center ocenjena na 3,4 milijona evrov, pri čemer mora bolnišnica zagotoviti dobrih 800.000 evrov. To ji je uspelo s pomočjo donacij, saj so v akciji zbrali 331.000 evrov, nekaj bo zagotovila bolnišnica sama, ostalo pa bodo dodale občine.

V zvezi z lastnim deležem bolnišnice je Levanič pojasnil, da so dobrih 190.000 evrov že namenili za projektno dokumentacijo, komunalni prispevek in druge stroške. Njihova obveznost ostaja še 38.000 evrov za stroške med gradnjo, ki po njegovem ne glede na njihovo poslovanje ne predstavljajo težav.

Akcijo zbiranja denarja med regijskimi podjetji so skupaj sprožili Talum, Perutnina Ptuj in Finakos, kjer prav tako z zaskrbljenostjo spremljajo dejstvo, da stvari še vedno stojijo. 

»Tisti, ki smo se podali v zbiranje denarja, imamo določeno odgovornost do vseh tistih, ki smo jih nagovarjali, in mislim, da bi morali vsi skupaj iti v smeri realizacije projekta, ne pa iskati vseh možnih razlogov, kako projekta ne uresničiti,« je povedal o mrtvi točki projekta prvi mož Taluma Marko Drobnič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice