Dijaki Elektro in računalnike šole Šolskega centra Ptuj so se uspešno udeležili svetovnega prvenstva RoboCupJunior 2017, ki se je odvijalo na Japonskem, in sicer v mestu Nagoja. Za osvojeno 1. Mesto so prejeli certifikat Best Team Spirit.

Prvenstva se je udeležilo 22 najboljših ekip iz vsega sveta, med njimi tudi ekipa SLOBOT, ki so jo sestavljali dijaki Elektro in računalniške šole Šolskega centra Ptuj: Aljaž Nahberger, Aljaž Galun, Matic Rašl, Urban Munda in Anja Strelec. Na tekmovanje so jih pripravljali mentorji Iztok Milošič, Sandi Rihtarič in mag. Marjan Bezjak. Le-ta je bil tudi spremljevalec dijakov na Japonskem.

»Prvi dan smo začeli z ekipnim intervjujem, v katerem smo morali predstaviti sebe, ekipo in robota. Na intervjuju smo med drugim morali izdelati papirnat model, da bi frnikola čim dlje ostala v gibanju. Sodnik je bil nad našim pristopom in izdelanim modelom navdušen. Dejal je, da je videl veliko dobrih modelov, ampak da naš prekaša vse,« so povedali mladi tekmovalci.

Tekmovali so v kategoriji RoboCup Junior, Soccer Light (robotski nogomet, lahka kategorija). Izdelati so morali avtonomna robota za igranje nogometa. Točkovale so se posamične tekme ekip, timski duh, lastna predstavitev, konstrukcija robota in predstavitveni plakat. V posamičnih tekmah je ekipa SLOBOT v 7 odigranih tekmah dosegla 4 zmage in 3 poraze. Uspela je premagati ekipe iz Mehike, Nizozemske, Južne Koreje in Japonske. Zmaga proti ekipi Japonske je bila najslajša. V točkovanju najboljšega timskega duha je njihva ekipa povsem očarala sodnike. Zasedli so 1. mesto v kategoriji Best Team Spirit, tekmovalni del pa so med 22 najboljšimi ekipami, ki so bile uvrščene na svetovno prvenstvo, zaključili na 9. mestu.

»Izkušnja je bila izjemna, saj smo se spoprijateljili z različnimi ekipami iz drugih držav ter ob tem prejeli ogromno novega znanja o robotih. Prav tako smo nadgradili naše znanje o Japonski kulturi z ogledi različnih znamenitosti in krajev ter spoznavanjem domačinov,« so ob prihodu domov dejali člani ekipe SLOBOT.

Uspeh na Japonskem pa ni prvi uspeh dijakov Elektro in računalniške šole s Ptuja. Dijaka Aleš Stojak in Gregor Krušič sta na svetovnem prvenstvu RoboCup v Singapurju 2010 osvojila nagrado za najboljšo konstrukcijo robota.

»Vsi dosežki dijakov so odraz vestnega in načrtnega dela, ne samo njih samih, ampak tudi njihovih mentorjev in vseh učiteljev na šoli. Uspehov pa ne bi bilo brez pomoči podjetij in drugih donatorjev, ki so v mladih prepoznali prizadevnost in talent,« je dodal Rajko Fajt, ravnatelj Elektro in računalniške šole Ptuj. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice