Dom upokojencev Ptuj s partnerji začenja dveletni evropski projekt za dolgotrajno oskrbo starostnikov na domu. Cilj projekta je izboljšati možnosti starejših, da skrbijo zase in ostanejo v domačem okolju.

Mest v domovih za ostarele že dolgo primanjkuje. Hkrati je veliko takih, ki si želijo starejša leta preživeti v domačem okolju. Prav za te bo z brezplačno oskrbo na domu od prvega septembra poskrbel Dom upokojencev Ptuj.

Ptujski dom z obstoječimi zmogljivostmi in storitvami, ki jih že izvaja, ne more zadovoljiti vseh potreb starejših v lokalni skupnosti. Z namenom zagotoviti celovito oskrbo starejših so se prijavili na javni razpis in bili izbrani kot nosilec projekta. 

»Z izvajanjem projekta bo prišlo do preoblikovanja obstoječih mrež ter vstopa novih izvajalcev za nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše,« je pojasnila direktorica doma Jožica Šemnički. Ptujski dom upokojencev bo projekt izpeljali skupaj z Zdravstvenim domom Ptuj, Centrom za socialno delo Spodnje Podravje in Lekarnami Ptuj.
 

Kot je še dejala, bodo storitve za najmanj 200 v projekt vključenih uporabnikov na območju ptujske upravne enote brezplačne, njihove odzive pa bodo ocenjevali s posebnim ocenjevalnim orodjem, ki ga je določilo ministrstvo za zdravje.

Za namen izvajanja projekta so pridobil kar 2,6 milijona evrov. Potekal bo do konca junija 2022, med drugim pa bo pri vseh partnerjih v tem času na novo zaposlenih 25 strokovnih delavcev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Marija (nepreverjen)

Pohvalno in končno nekaj takšnega, kar starejši potrebujejo. Potrebujejo samo obisk na domu, v času, ko ni doma preostalih družinskih članov, da se zapolni ta vmesni čas. Tako se starejših ljudi ne izključuje iz domačega okolja.
Ustrezno je, da se tudi starejšim dopusti čim več samostojnih opravil, zgolj spodbujanje...
Z obiskom na domu jim je mogoče svetovati o vnosu količine tekočine in jih malček opomniti. Občasno vsi radi pozabimo na pitje vode.
...
Ta projekt je čarovnija, ki ga potrebujejo oboji. Družinski člani, da lahko v miru oddelajo svoj delovnik in starejši, da med tem časom opravijo pogovor še z nekom drugim, ki ni iz njihove družine. V kolikor bodo jemale oskrbovalke ta obisk zgolj kot opraviti moram po hiši na hitro, zamenjati posteljnino... Dati osnovna zdravila... Bo čar preskočil v potrebo. Opomniti starejše. Zmorejo v večini sami. V nasprotnem primeru, počasno navajanje v normalno stanje.

Starejši so navzgor držali pokrajino, ki jo sedaj gledamo in urejamo mi. Njim je uspelo. Pokrajina živi.

Starejše novice