Ptuj bo do konca tedna že četrto leto zapored v znamenju festivala kave in kavarniške kulture Ptujske zgodbe o kavi 2018.

Organizatorji se tudi letos pridružujejo globalni skupnosti ljubiteljev kave ob mednarodnem dnevu kave, ki ga zaznamujemo 1. oktobra. Osrednja tema letošnjega festivala bodo ženske in kava, poroča STA. 

Ptuj je mesto kave

Kot je pojasnila vodja festivala Helena Ajdnik, je zgodovinsko dejstvo, da je Ptuj mesto kave z bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, kar jim je že leta 2015 služilo kot navdih za organizacijo prvega festivala. Tudi letošnja izvedba po njenih besedah ostaja zvesta svojim postulatom, saj bo spet povezovala zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave.

Festival bo gostil izbrane pražarje, ponudnike in dobavitelje kave ter kavnih napitkov, bariste z aktualnimi nasveti za pripravo priljubljenega napitka, odvila pa se bo tudi zanimiva slikarska kolonija, na kateri bodo lahko ustvarjali prav vsi obiskovalci. Letošnja novost je gostovanje družabnega kavarniškega večera v Ormožu in sodelovanje z Gimnazijo Ptuj.

Ženske in kava

Današnje, petkovo popoldne bo namenjeno družabnemu večeru na ormoškem gradu, kjer bodo z izbranimi gosti spregovorili na temo žensk in kave. Dogodek bo gostila Grajska kavarniška popravljalnica, kjer si obiskovalci kavo, ki je iz pravične trgovine in večinoma iz slovenskih pražarn, skuhajo sami, poroča STA. 
Osrednji dogodek bo v soboto dopoldne potekal na ptujskem Mestnem trgu, kjer bodo potekale degustacije in slikarska kolonija, od nedelje pa bodo v Hotelu Mitra ves teden na ogled postavljena dela z omenjene kolonije.

Enakopravnost in pravičnost žensk v kavni verigi

Mednarodna organizacija za kavo je za letošnji mednarodni dan kave izbrala temo z naslovom Ženske in kava. Ideja mednarodne kampanje je, da bi ženskam v kavni industriji dali več kot le besedni poklon ter bi glasneje spregovorili o enakopravnosti in pravičnosti žensk v kavni verigi, poroča STA. 

Najstarejše slovensko mesto ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Omenjeni hotel še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko, ki se praži v ptujski butični pražarni.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice