Gimnazija Ptuj sodeluje v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.

Program je namenjen predvsem krepitvi zavedanja mladih o Evropi in evropski parlamentarni demokraciji ter pridobivanju aktivnega  znanja o Evropski uniji.

Obisk Evropskega parlamenta v Franciji

V sredo, 11. oktobra 2017, so se dijakinje Brina Hren, Kaja Maroh in Nika Vuković v spremstvu mentorice Sandre Kupčič odpravile na študijski obisk Evropskega parlamenta v Franciji in se vživele v vlogo evropskih poslank. Udeležile so se dogodka v okviru Evrošole, ki omogoča mladim Evropejcem, da za en dan zavzamejo plenarno dvorano v Strasbourgu, v svoje roke prevzamejo odločitve, ki jih sprejemajo evropski poslanci, ter spoznajo, kako poteka oblikovanje stališč in odločitev o aktualnih vprašanjih. Na tej simulaciji delovanja Evropskega parlamenta so sodelovale v skupini, ki je obravnavala področje razvojne pomoči tretjim državam. V parlamentu je bilo tisti dan zbranih okrog 800 dijakov iz vseh držav Evropske unije.

Tekmovanje iz znanja o Evropski uniji

Martinovo soboto, 11. novembra 2017, je sedem dijakov tretjih letnikov preživelo v Ljubljani na tekmovanju iz znanja o Evropski uniji - Evrošola 2017. Z ostalimi 37 ekipami srednjih šol iz vse Slovenije so se najprej pomerili v pisanju testa, nato so tekmovali v kvizu, še zadnji del točk pa so ekipe dobile od ocene videa, ki so ga morale poslati skupaj s prijavo.

Pred tekmovanjem so torej vsi dijaki, ki so na šoli vključeni v Evrošolo, posneli video na temo enotnega digitalnega trga, ki je tudi ena izmed prioritet Evropske unije. V  videu so se spopadli s problemi spletnega nakupovanja in prevar, s katerimi se pri tem velikokrat srečamo. Niso se uvrstili med sedem najboljših ekip, ki so bile nagrajene, a dan ni bil namenjen le tekmovanju. Ogledali so si tudi Hišo evropske unije, razstavo Doživi Evropo, sodelovali na filmski delavnici in na delavnicah o mehkih veščinah ter zaposlitvenih kompetencah. Ko so se vrnili, so na plakatu, ki krasi šolski hodnik, pripravili kviz o Evropski uniji, da so lahko tudi  ostali gimnazijci preizkusili svoje znanje.

Ekipi Evrošole izdali že tretjo slikanico 

Dijakinji tretjega letnika, ki sta tudi v ekipi Evrošole, Jana Meško in Tajda Špes, sta novembra 2017 izdali že tretjo slikanico iz svoje  zbirke Miha spoznava slovensko zgodovino. Knjižica Miha spozna Evropsko unijo na jasen in nazoren način razloži ter prikaže glavne značilnosti, ideje in cilje Evropske unije. Namenjena je otrokom in je polna ilustracij, a se zagotovo lahko iz nje veliko naučijo tudi vsi drugi, ki jo vzamejo v roke. Izdala jo je Založba Kreativna PiKA v sodelovanju s Francem Bogovičem, poslancem Evropskega parlamenta. Ker se zavedajo, kako pomembno se je učiti o Evropski uniji, saj nenazadnje v njej živimo, lahko to poučno slikanico sedaj najdete v prav vseh knjižnicah slovenskih osnovnih šol. 

Celo leto spoznavajo Evropsko unijo

Že vse leto spoznavajo Evropsko unijo in obdelujejo različne module. Ker želijo ozaveščati še druge, se zdaj že pridno pripravljajo na dan Evrope, ki ga bodo na gimnaziji obeležili 11. maja. Glavna tema bo sprejemanje drugačnosti v Evropi. V kotičkih po šoli se bodo pogovarjali o problemih neenakosti med spoloma, državami, sloji, begunci, istospolnimi pari. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice