Ptujski grad letos ne beleži samo izjemnega obiska, ampak tudi pogoste težave s silami narave. Zaradi nedavnega neurja, ki je močno poškodovalo njegovo streho, je nujna obnova, za katero so že izvedli javno naročilo in če ne bo zapletov, se bo obnova začela septembra.

"Letos je res izjemno leto, kar se tiče neljubih vremenskih oziroma izrednih razmer. Med drugim smo imeli tudi udar strele, ki je povzročila težave in okvare na računalnikih, tiskalniku in telekomunikacijah," je za STA pojasnil direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič.

Po udaru strele je julija sledila nevihta s točo, ki je povzročila zamakanje v skoraj vseh prostorih na severni strani gradu in odkrila opeke na severnem delu strehe. Poškodovani so bili tudi drugi deli grajskega kompleksa in številna drevesa v njem. Sredi avgusta je sledilo novo neurje, ki je znova povzročilo škodo na objektih in krajini.

"Posledice julijskega neurja smo do začetka avgusta sanirali. Stroški sanacije julijskih posledic neurja na objektih in odstranitev podrtih dreves so ocenjeni na slabih 28.000 evrov, za katere upamo, da nam bodo s strani zavarovalnice v čim večji meri povrnjeni, sicer bo muzej primoran razliko kriti sam. Problematika zamakanja je večplastna in alarmantna, saj ogroža tudi zbirke v ptujskem gradu," je še pojasnil Lorenčič.

Obnovo strehe severnega trakta bo financiralo ministrstvo za kulturo, saj je grajski kompleks spomenik državnega pomena in v državni lasti. Stroški so ocenjeni na nekaj več kot 144.000 evrov. "Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je že izvedel javno naročilo in če ne bo zapletov, upamo, da se bo obnova začela že septembra," je za STA še povedal Lorenčič.

Težave so tudi drugod

"Grajski kompleks zahteva redno vzdrževanje in številne investicije. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož se trudi po svojih najboljših močeh, a že košnja grajskega griča je za muzej velik strošek, kje je še vse ostalo," je še povedal direktor. Med drugim je treba nadaljevati s sanacijo grajskega obzidja, s katero so začeli lani.

Število obiskovalcev kljub vsem nevšečnostim stalno rase

"V obdobju od 1. junija 2016 do 23. julija 2016 si je muzejske zbirke v ptujskem gradu in mitreja ogledalo 8741 obiskovalcev. V enakem obdobju letos pa kar 11.136, kar pomeni precejšnje povečanje v primerjavi z lanskim letom. Kot zanimivost lahko povem, da letos v primerjavi z lanskim letom beležimo izrazito povečan obisk Izraelcev in Belgijcev, sicer pa je precej obiskovalcev tudi iz naših sosednjih držav. Tudi v avgustu beležimo podoben trend," je navedel Lorenčič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice