Ptujski kurenti so včeraj razveselili obiskovalce jubilejnega 30. Mednarodnega sejma za zeleni in aktivni turizem Natour Alpe-Adria. Na razstavnem prostoru turistične destinacije Ptuj so z glasnim zvonjenjem opozorili, da se bliža pustni čas.

Ob tej priložnosti je Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov, povedal: »Kurenti vsako leto od svečnice do pepelnice opravljamo obhode po mestih in vaseh. Z bučnim zvonjenjem in zamahi z ježevko odganjamo slabo in prinašamo srečo.«

Kurenti ambasadorji socialnih in kulturnih sprememb

Kot imajo zapisano v svojem poslanstvu, so kurenti ambasadorji socialnih in kulturnih sprememb, ki nas vračajo v čase, ko je človek živel v sozvočju z naravo, rastlinstvom, živalstvom in sočlovekom; ko je sebe smatral kot neločljivi del vsega bivajočega in se ni postavljal v nadrejeno vlogo gospodarja in izkoriščevalca vsega in vseh zgolj za lastne kratkoročne koristi.

Bogato dediščino Ptuja z okolico, zakoreninjeno v poganski mistiki osrednjega pustnega lika kurenta in ostalih etnografskih likov, je leta 2017 prepoznal tudi UNESCO. Obhode kurentov je uvrstil na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kurentov skok že to soboto

59. Kurentovanje je pred vrati. Med 15. februarjem in 5. marcem na Ptuju in v okolici pripravljajo številne dogodke, že to soboto opolnoči pa si bo več sto kurentov na Kurentovem skoku ob soju ognja nadelo zvonce in se podalo na odganjanje zime in zla. 

Kurentov skok bo v soboto, 2. februar, ob polnoči, na domačiji Zvonka Križaja. Na Kurentovem skoku se vsako leto zbere več kot 300 kurentov in ustvari polnočno mistično doživetje, ko si prvič v letu nadenejo zvonce, zaplešejo ob ognju in z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev. Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice