Če vas bo pot danes zanesla mimo ptujskega Mestnega trga, boste opazili vijoličasto osvetlitev. Mestna občina Ptuj se je tako pridružila opozarjanju na raka trebušne slinavke.

Danes, 21. novembra, obeležujemo svetovni dan raka trebuše slinavke. Ob tej priložnosti se bo tudi Mestna občina Ptuj pridružila gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in v svetu.

Mestni trg bodo osvetlili v vijoličasto barvo in s tem podprli kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil. Njihova kampanja se imenuje Skupaj smo v tem!

Rak trebušne slinavke ima eno najhujših statistik preživetja

Pet let po diagnozi raka trebušne slinavke živijo le še okoli štirje odstotki bolnikov. Povprečen čas preživetja od diagnoze znaša 4,6 meseca. Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji letno zboli okoli 400 ljudi, 385 jih umre.

Žalostno statistiko raka trebušne slinavke lahko spremenimo le, če bomo bolezen odkrivali prej. To želijo doseči z ozaveščanjem širše javnosti. Gibanju se je pridružilo že več kot 50 občin po Sloveniji.

Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato in temen urin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice