Foto: PGD Ptuj
Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj je nedolgo nazaj na prireditvenem prostoru na Vičavi slovesno prejelo v uporabo novo gasilsko avtolestev.

Gre za gasilsko vozilo za posebne namene, ki ga sestavlja tovorna šasija Mercedes Benz Atego s specialno nadgradnjo gasilskega lestvenika in prostorov z opremo proizvajalca Magirus. 15 ton težko gasilsko vozilo poganja 300 konjski dizelski motor.

Gašenje požarov, reševanje in gašenje z višine, prezračevanje objektov ...

Kot pojasnjujejo v društvu, gre za vozilo s klimatsko napravo, varnostno-asistenčnimi sistemi, razsvetljavo okolice, delovnih površin in signalizacijo, ki skrbi za varno in udobno delo uporabnikov - gasilcev. Oprema je namenjena za gašenje požarov, reševanje obolelih ali onemoglih z višine na nosilih, reševanje s košaro, prezračevanje objektov in gašenje z višine.

Foto: PGD Ptuj

Varen prenos štirih gasilcev z opremo

Reševalna košara, ki zaključuje 4,7-metrsko pregibno roko na zadnjem lestveniku, skrbi za varen prenos štirih gasilcev z opremo. Nosilnost košare je 400 kilogramov, nanjo pa se lahko namesti različna oprema. Vsebuje tudi elektronsko voden gasilni top, zaščito proti naletu, samovarovanje z vodno prho in barvno kamero.

Reševanje oseb z iste točke pod enostavnim nadzorom

Lestvenik gasilske avtolestve s krajšim manevrom upošteva spominsko krmiljenje, zato uporabnik izvaja nenehno reševanje oseb z iste točke pod enostavnim nadzorom – vsi gibi se izvedejo samodejno. Dodaten sistem, ki pomaga izurjenemu strojniku, je tudi skalni dvig, ki omogoča, da se košara lestve giblje po navpični premici, pri čemer se lestvenik avtomatsko razteguje. 

Foto: PGD Ptuj

Informacije v matično proizvodno podjetje

Delovanje vozila ves čas obratovanja spremlja napreden računalnik, ki preko GSM modula pošilja informacije v matično proizvodno podjetje v Ulmu in ekipi inženirjev s tem omogoči hitrejšo odpravo napak in okvar. V primeru večje okvare pa je hidravlično avtolestev moč voditi preko električno-hidravličnega sistema, ki brez delovanja pogonskega motorja tovornega vozila zagotavlja enako sposobnost reševalne naprave.

Dodaten varovalni sistem je krmiljenje hidravlične naprave preko ročnih hidravličnih ventilov, s čemer lahko lestev varno spustijo na tla. Je pa celotna zunanja podoba vozila izdelana po tipizaciji gasilskih vozil Gasilske zveze Slovenije, vsebuje pa tudi več lokalnih posebnosti, ki dajejo vozilu pripadnost gasilski enoti in z reliefnim grbom mestne občine Ptuj pripadnost domačemu mestu in njegovim prebivalcem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice