Ptujski župan je na današnjem rednem sestanku županov ob trasi bodoče hitre ceste Ptuj-Ormož v Markovcih vendarle podpisal dogovor o začasni navezavi hitre ceste na obstoječo prometno povezavo med Markovci, Spuhljo in Ptujem.

Ministrstvo za infrastrukturo se je s prometno in ekonomsko študijo opredelilo za južno varianto ptujske obvoznice, je sporočila Barbara Ferčič s kabineta ptujskega župana, zato je mestna občina s podpisom dogovora o začasni navezavi hitre ceste Ormož–Ptuj omogočila začetek njene izgradnje.

Študija ministrstva: Južna varianta obvoznice kot edina sprejemljiva

»Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je v Markovcih podpisal dogovor o začasni navezavi bodoče hitre ceste Ormož–Ptuj na obstoječo prometno povezavo med Markovci, Spuhljo in Ptujem. Pripravljena prometna in ekonomska študija ministrstva za infrastrukturo namreč ocenjuje južno varianto obvoznice kot edino sprejemljivo, kar mestna občina razume kot zadostno jamstvo za ustrezno umeščanje južne obvoznice z državnim prostorskim aktom. Zato je s podpisom dogovora Mestna občina Ptuj omogočila začetek gradnje hitre ceste Ormož–Ptuj,« je zapisala Ferčičeva.

Pristanek na podpis poskušali uskladiti s predstavniki civilne iniciative

Mestna občina Ptuj je svoj pristanek na podpis dogovora poskušala uskladiti s predstavniki civilne iniciative, saj si skupaj prizadevajo za čim hitrejše umeščanje in izgradnjo južne ptujske obvoznice. Predstavnikom države so izrazili tudi pričakovanje, da se takoj sprožijo postopki za pripravo državnega prostorskega načrta.

Predstavniki Civilne iniciative so razočarani, »da je do tega prišlo kljub vsemu trudu, pritiskom in poskusom dogovora«: »Civilna iniciativa se je na vse načine trudila preprečiti ta podpis - po vseh možnih komunikacijskih poteh: preko elektronske pošte, uradnega dopisa, javnemu pozivu k protestu na fb, neštetih sms s strani različnih članov CI tako na župana kot podžupana, telefonskih pogovorov in osebno na sestanku z gospodom Oreškom. Naše stališče, da se ne strinjamo s podpisom sporazuma v škodo ljudi, ponavljamo vseskozi in ob tem hkrati opozarjamo, da gre po našem menju za kršitve Kazenskega zakonika (čl. 314 - 332), saj že tako ogrožene prebivalce ob tej prometni cesti, izpostavljajo še večjemu hrupu, onesnaženju in ogrožajo našo varnost in zdravje.«

Južna obvoznica nujno potreba zaradi velike prometne obremenitve

Župan Miran Senčar je ob tem povedal: »Ugotovitve prometne in ekonomske študije ministrstva za infrastrukturo pritrjujejo stališčem, ki jih že ves čas zastopamo na mestni občini, da je južna varianta obvoznice pod markovškim jezom edina smiselna trasa ptujske obvoznice. Pričakujemo, da bo država z državnim prostorskim načrtom to traso umestila v prostor, da Ptuj čim hitreje dobi južno obvoznico, ki jo zaradi velike prometne obremenitve nujno potrebuje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice