Z današnjim dnem začenja Slovenska vojska z rednim usposabljanjem pilotov v letenju na nizkih višinah in usposabljanjem kontrolorjev združenega ognja.

Piloti 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske se bodo v letenju na nizkih višinah redno usposabljali od danes do petka, 15. novembra. Usposabljanje bodo izvajali z letali PC-9M Hudournik na višinah od 50 do 300 metrov.

Nizko letenje v štirih smereh, tudi v smereh pomurskih krajev

  • Prva smer letenja bo potekala na relaciji letališče Cerklje ob Krki-Brestanica-Podsreda-Hotunje-Ptujsko jezero-Dobrovnik-Križevci-Okoslavci-Ruše-Zreče-Polzela-Radeče-Brestanica-letališče Cerklje ob Krki
     
  • Druga smer letenja v smeri letališče Cerklje ob Krki-Brestanica-Ponikva-Stojnci-Odranci-Dravograd-Braslovče-Kuretno-Radeče-Brestanica-letališče Cerklje ob Krki 
     
  • Tretja smer letenja na relaciji letališče Cerklje ob Krki-Škocjan-Ponikve-Gorenja vas-Most na Soči-Bač-Mali log-Nemška loka-Šentjernej-letališče Cerklje ob Krki
     
  • Četrta smer v smeri letališče Cerklje ob Krki-Škocjan-Sveta trojica-Zadlog-Ritomeče-Sviščaki-Retje-Mokri potok-Tušev dol-Šentjernej-letališče Cerklje ob Krki

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo le na dveh smereh z intenzivnostjo dveh letal v eni uri. Smer in čas letenja pa bodo določili glede na trenutne vremenske razmere, poroča STA.

Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z letalniki SV. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali letenju nad večjimi naselji, zagotavljajo v SV.

Do petka tudi usposabljanje kontrolorjev in tujih sil

Potekalo bo tudi usposabljanje kontrolorjev združenega ognja SV in tujih oboroženih sil. Trajalo bo do petka, 8. novembra, na osrednjem vadišču SV Postojna ter na širšem območju Bloške Police, Mirnske doline in Suhe Krajine.

Piloti SV bodo usposabljanje podpirali s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in helikopterjem Cougar AS AL 532, medtem ko bodo zavezniške posadke sodelovale s helikopterji HH-60 in letalom LearJeat. Območje usposabljanja bodo letala in helikopterji preletavali v določenih časovnih intervalih vsak dan od 9.30 do 21. ure. V petek pa samo v dopoldanskem času, so sporočili iz SV.

Usposabljanje pilotov bo vključevalo bojne polete, delovanje po ciljih na zemlji, izmik iz območja delovanja ter poenotenje postopkov izvajanja letalskih operacij. 

Kot so še obrazložili na SV, kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne, ladijske, minometne ali artilerijske podpore ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil, še poročajo STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice