Senčar od DEM in drugih pristojnih terja skrb za Ptujsko jezero.

Župan Miran Senčar je okoljsko ministrstvo in druge pristojne pozval k ureditvi razmer na Ptujskem jezeru in pričakuje, da bodo ukrepali zlasti v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM), saj je akumulacijsko jezero del energetskega objekta Hidroelektrarne Formin.

Senčar je na ministrstvo za okolje, ministrstvi za gospodarstvo in infrastrukturo, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Dravske elektrarne Maribor naslovil dopis, v katerem zatrjuje, da jim sedanje stanje Ptujskega jezera onemogoča načrte glede turističnega vodnega potenciala in da ob tem vse bolj kaže tudi na ekološko katastrofo.

Opozoril je, da so DEM pred leti redno odstranjevale naplavine, tudi mulj, vendar se je pred dvema letoma takšna skrb za jezero skoraj popolnoma ustavila in zato je jezero polno odpadlih vej, nabira se tudi mulj, kar pa lahko ogroža varnost, poroča STA.

"Zaradi kopičenja mulja je ponekod vode le še pol metra, vodna trava onemogoča plovbo, ob vsem tem mulj smrdi. Na občini smo se zato odločili opraviti analizo, da ugotovimo, kaj se v jezeru sploh nahaja," je razmere na 420 hektarjih Ptujskega jezera opisal Senčar.

Na to so se odzvali tudi iz Dravskih elektrarnah, ki pravijo, da so v zadnjem desetletju za ekološko sanacijo, ki med drugim vključuje tudi čiščenje mulja v Ptujskem jezeru, namenili dobrih deset milijonov evrov.

"Letos smo sicer zaradi še večje nujnosti čiščenja mulja na drugih lokacijah čiščenje v Ptujskem jezeru prekinili, ne pa ustavili. Čiščenje bomo intenzivno nadaljevali ob koncu leta," je dejala vodja odnosov z javnostmi v DEM Majna Šilih in dodala, da bodo v prihodnjih letih intenzivirali revitalizacijo Ptujskega jezera, že letos pa so uredili brežino ob Brodarskem društvu Ranca Ptuj.

Ptujska občina si skupaj z občino Markovci že nekaj časa prizadeva za turistični razvoj ob jezeru, ob katerem že potekajo nekatere športnorekreacijske dejavnosti, zgradili so pristanišče Ranca ter še nekaj vstopno-izstopnih mest, veslaško progo in opazovalnico ptic. Na Ptuju so zato prepričani, da bi Dravske elektrarne in država morali prispevati svoje pri oživljanju jezera, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice