Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož
V Pokrajinskem muzej Ptuj-Ormož so se v boj proti širjenju koronavirusa podali s humorjem in sodobnimi tehnologijami.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je od 13. marca zaradi preventivnih ukrepov ob epidemiji koronavirusa za obiskovalce zaprt.

Kdaj bo svoja vrata spet odprl, sicer še ni znano, a nič zato. Ptujski in ormoški muzealci namreč medtem razveseljujejo tako s humornimi objavami kot s poljudnimi predstavitvami muzejskih zakladov.

Je to leto za muzej izgubljeno?

Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič je pojasnil, da so splet in družbena omrežja trenutno žal edini stik, ki ga lahko imajo z obiskovalci muzeja: »K sreči si je določene muzejske eksponate, zbirke in prostore mogoče ogledati tudi na spletu.«

Razkril je, da so se težave v ptujskem muzeju začele še pred uradno razglasitvijo epidemije: »Obiskovalcev že takrat ni bilo veliko, vrstile so se odpovedi. Bojim se, da je letošnje leto bolj kot ne izgubljeno.«

Stare umetnine so spregovorile v novem jeziku

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so na Facebooku delili številne podobe umetnin iz svojih zbirk, ki so z nekaj pripisi ali sličicami dobile povsem nove pomene. Gre za tako imenovane »meme«, sličice s humornimi pripisi ali drugimi dodatki.

V igro so se vključili celo obiskovalci virtualnega muzeja. Eden od ljubiteljev umetnosti je ptujsko-ormoški muzej obvestil, da na spletni strani Google Arts & Cuture ni objavljena izvirna tapiserija iz jedilnice Ptujskega gradu z naslovom Odisej se poslavlja od Fajakov. Zraven je poslal »pravo« verzijo.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Originalna slika Bakh in Ariadna italijanskega slikarja Giacinta Gimignanija iz sredine 17. stoletja je sicer na ogled v galeriji na Ptujskem gradu, z nekaj pripisi pa je aktualna tudi v 21. stoletju.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Originalna slika Marije z Jezusom in svetim Jurijem italijanskega slikarja Martina Altomonteja iz 18. stoletja je na ogled v galeriji na Ptujskem gradu. Sveti Jurij, zavetnik Ptuja, sicer slovi po tem, da je pokončal zmaja. V letu 2020 pa se je izkazal z novimi junaštvi: priskrbel je razkužilo in toaletni papir.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Kip Svete Barbare iz obdobja gotike je ponos ptujskega muzeja. Je skrivnost brezčasnosti te umetnine v tem, da ji niti karantena ne more do živega?

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

V muzej kar s kavča

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož se tudi v času izolacije trudijo ostati v stiku z javnostjo.

Na spletu so tako objavili 73 muzejskih predmetov, omogočili pa so celo virtualni sprehod po sobanah Ptujskega gradu.

V okviru projekta iPtuj, ki ga je pripravil Mihael Toš Tosch, je omogočen celo virtualni ogled nekaterih zbirk na Ptujskem gradu. Gre za tehniko VR 360.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož pa niso pozabili niti na najmlajše. Tem so pripravili tako imenovane »muzejske bonbončke«, na primer virtualno slikanico o Kurentu ali pobaravanko o zbirki mask na Ptujskem gradu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice