O klopih, njihovem življenju in obnašanju, pa tudi o boleznih, ki jih prenašajo, kroži veliko zmotnih prepričanj, kar ima lahko resne posledice za naše zdravje.

Ker bo v Mariboru ta teden potekal še zadnji val akcije »Zdravo v naravo«, v okviru katere je na voljo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po ugodnejši ceni, smo pod drobnogled vzeli nekaj takšnih mitov in preverili, ali držijo ali ne.

Klopi se na nas spustijo kot pajki z dreves

Ne drži! To je zmotno prepričanje, saj klopi ne živijo v krošnjah dreves, temveč je njihov dom talna vegetacija, torej se zadržujejo v gozdni podrasti, v grmovju in na travah. To pomeni, da se redko nahajajo višje od višine kolen odraslega človeka. 

Na klope naletimo samo v gozdu

Nikakor! Za klope sicer slišimo, da so najnevarnejša zver slovenskih gozdov, vendar živijo posod, kjer najdemo talno rastje. Z njimi se tako lahko srečamo tudi na domačem vrtu, na otroškem igrišču, v mestnem parku, na sprehodih po travnikih ali pri pohajkovanju ob rekah. 

Akcija »Zdravo v naravo« samo še ta teden  

V Mariboru bo cepljenje proti KME po ugodnejši ceni 20 evrov, ki je enaka za odrasle in otroke, potekalo še:

- v sredo, 18. aprila, med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, 
- v četrtek, 19. aprila, med 7. in 12. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, in
- v soboto, 21. aprila, med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2-4.

Naročite se lahko po elektronski pošti na naslov [email protected] ali na telefonski številki 030 226 610. Po telefonu naročila sprejemajo ob ponedeljkih od 12.30 do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14.30 ure, ob sredah od 15.30 do 20. ure in ob četrtkih od 7. do 12. ure. Za cepljenje se lahko naročijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo osebnega zdravnika 

Za zaščito pred klopi je dovolj repelent

Žal ne. Zaščita z repelenti ni stoodstotna in je časovno omejena, običajno traja le nekaj ur. Za dodatno zaščito lahko poskrbimo s primernimi oblačili, ki pokrijejo čim več kože, so iz gladkega materiala, ki se ga klopi težje oprimejo, ter svetlih barv, da klope na njih lažje opazimo. Nogavice zataknemo v hlače in z repelentom popršimo tudi robove oblačil. Med daljšimi pohodi v naravi se občasno ustavimo in pregledamo nepokrite dele kože. Klopi imajo še posebej radi kožo na lasišču ter druge nežne dele kože, ki jih ponovno pregledamo takoj, ko se vrnemo domov. Dlje, kot je klop prisesan, večja je namreč možnost okužbe z boleznimi, ki jih klopi prenašajo.

Če se cepim, sem zaščiten pred klopi

Ne v celoti, saj cepivo poznamo le za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Klopi v našem okolju prenašajo tri različne bolezni – klopni meningoencefalitis (KME), lymsko boreliozo in humano granulocitno anaplazmozo (HGA). Za KME zdravila ne poznamo, na voljo pa imamo varno in učinkovito cepivo. Za lymsko boreliozo in HGA cepiva ne obstajajo, lahko pa obe bolezniuspešno zdravimo z antibiotiki. 

Če klopa odstranimo hitro, ni možnosti okužbe z boleznimi

Virus KME živi v slinavkah klopa, zato se v kri gostitelja prenese zelo hitro, v nekaj minutah po vbodu. Ker vboda zaradi anestetičnih snovi v slini klopa ne čutimo, je malo verjetno, da bi klopa opazili in odstranili pravočasno. Lymsko boreliozo pa povzročajo baketrije borelije, ki živijo v prebavnem traktu klopa, zato prenos v gostitelja lahko traja do 24 ur. S hitro odstranitvijo klopa lahko zato pomembno zmanjšamo možnost okužbe z borelijo.

Če mi v koži ostane glava klopa, bom zagotovo zbolel

To ne drži. Če klopa iz kože potegnemo nekoliko bolj na silo, lahko v koži ostane njegov rilček, ki ima obliko smrečice. To na možnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, nima vpliva. Seveda pa je rilček tujek, ki ga je treba odstraniti. To lahko poskusimo storiti s pomočjo igle ali počakamo, da ga koža sama izloči. 

Klopi jeseni in pozimi mirujejo, zato v hladnem delu leta ni nevarnosti 

Klopi z aktivnostjo prenehajo, ko temperature trajno padejo pod 5 do 7 stopinj Celzija. Klopi sicer prezimijo v listju, v skorji drevesnih debel in površinskih zemeljskih plasteh, aktivni pa postanejo takoj, ko se temperature ponovno dvignejo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice