Epidemiološka situacija v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je vse zahtevnejša. »Poskušali bomo pomagati vsem bolnikom,« zagotavlja Vojko Flis, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, a izpada zdravstvenega osebja je vse več.

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis opozarja, da se znotraj bolnišnice znova pojavljajo posamezna manjša žarišča koronavirusa med zaposlenimi. Okužbe skušajo omejiti v 'mehurčke', da se ne širijo po ustanovi, se pa povečuje število bolnikov s covid-19, zaradi česar prilagajajo tudi prostore.

»Poskušali bomo pomagati vsem bolnikom, tistim s covid boleznijo in tistim, ki imajo druge zdravstvene težave,« obljublja Flis, a dodaja: »Vendarle pa to pomeni, da bomo morali nekatere elektivne posege odložiti ali jih preložiti.«

Odpadli bodo številni načrtovani posegi. Izjema so, seveda, onkološki bolniki, ljudje, ki potrebujejo dializo, in še nekatere izjeme. Na kliničnem centru obljubljajo, da bodo pacienti o vsem obveščeni.
 

Flis: Bolnišnice ni mogoče zapreti pred virusom

»Okužb ne moremo preprečiti, ker je bolnišnica odprta, bolnišnice nismo zatesnili. Bolnišnica mora ostati odprta za bolnike in zaposleni prihajajo iz svojih okolj in vidite, kakšne so razmere po Sloveniji. Težava je, ker številni ali večina v začetni fazi ne kažejo nikakršnih znakov bolezni, so pa kliconosci, nekateri pa so celo asimptomatski kliconosci. To se pravi, so na videz povsem zdravi,« znova opozarja Flis.

Ključna težava so še vedno izpadi osebja: »Samo pri zdravstveni negi je bilo včeraj izpada 98 ljudi. Se pa ta številka dnevno spreminja, ker se dnevno izdajajo karantenske odločbe.« Kot opozarja Flis, nimajo težav z opremo, ampak z izpadom »izvrstno usposobljenega osebja«.

Centralna intenzivna kirurška enota bo covid intenzivna

S ponedeljkom v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor prehajajo na režim dela, ko tako imenovani načrtovani posegi ne bodo več možni, saj bo centralna intenzivna kirurška enota zasedena z bolniki, ki imajo covid bolezen in potrebujejo umetno predihovanje.

Predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić opozarja, da je covid oddelek na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor povsem poln: »Tudi enota intenzivne terapije namenjena covid bolnikov že praktično povsem polna, bolnišnica je bila primorana povečati kapacitete. Zdaj se seli v centralno intenzivo.« 

Najmlajši na covid intenzivi star 39 let in nima pridruženih obolenj

Za najtežje bolne na tej novi lokaciji pripravljajo nekaj čez 20 postelj, na navadnem covid oddelku bodo kapacitete povečali na 40 postelj: »Na tako imenovanem navadnem covid oddelku so hospitalizirani bolniki zaradi različne stopnje respiratorne insuficience, ki se hitro spreminja.« Pri hospitaliziranih bolnikih s covid-19 je namreč značilno, da se zdravstveno stanje spremeni zelo hitro.

Ta trenutek imajo 32 bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje zaradi covid pljučnice na navadnem oddelku, v covid intenzivnem oddelku je sedem bolnikov: »Najmlajši na covid intenzivi je star 39 let in nima pridruženih obolenj.« 

»Želimo si, da bi se ta gromozanski val čim prej ustavil in resnično apeliramo na vse, da se dajmo držati ukrepov, saj samo tako bomo lahko to obvladali,« dodaja Gorišek Miksić.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice