Spomladanski čas je za mnoge najlepši, saj se v naravi vse prebuja, na travnikah pa je možno opaziti tudi številne dih jemajoče cvetlice. Ena izmed teh je nedvomno močvirska logarica oziroma močvirski tulipan. Ste vedeli, da raste tudi pri nas?

Močvirska logarica ali rdeči zvonček, kot ji tudi pravijo domačini ponekod v Prekmurju, spada med zaščitene vrste rastlin.

Te dni pa jo lahko opazite tudi na območju travnikov na Ravenskem in Dolinskem v Prekmurju, v okolici Nedelice, Turnišča, Brezovice, Male Polane in Velike Polane.

V Sloveniji raste močvirski tulipan le še na Ljubljanskem barju in v Krakovskem gozdu.

Kje vse jo lahko najdemo?

Vrsta je med ljudmi priljubljena zaradi krasnih, velikih rjavordečih cvetov, ki imajo bel vzorec.

Čudovita rastlina uspeva predvsem na vlažnih travnikih, ki so bolj ali manj negnojeni in se večinoma redno kosijo. Zaradi posledic intenzivnega kmetovanja ta tako pri nas kot tudi v večjem delu Evrope ne uspeva, najdemo jo le še redkokje. 

Na seznamu ogroženih rastlin

Rastlina, ki ljudi najbolj pritegne zaradi svojega edinstvenega videza, je uvrščena na rdeči seznam ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Njen obstoj najbolj ogroža intenzivno kmetovanje, predvsem dognojevanje.

Da bi pomurske travnike še naprej krasile redke, a čudovite rastline, si že od leta 2014 prizadeva Zavod Logarica.

Zasebni zavod za proučevanje, ohranjanje in promocijo naravnih in kulturnih krajinskih elementov stremi k preučevanju, ohranjanju in promociji različnih elementov naravne in kulturne krajinske dediščine na lokalni in regionalni ravni.  

Zavod aktivno sodeluje pri promociji in proučevanju regionalne biodiverzitete ter naravovarstveno pomembnih območij, kot so Natura 2000 območja in preostala območja s posebnim varstvenim statusom.

Prav tako se vključuje v aktivnosti za ohranjanje in promocijo krajinske in regionalne kulturne zapuščine, zgodovinskih elementov in njihovih derivatov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice