V ponedeljek so pobudniki referenduma proti gradnji stolpa Kristal vložili zahtevo za referendum in predali vse zbrane podpise. Zdaj bo usoda najvišje slovenske stavbe v rokah občanov.

Da referendum v občini Rogaška Slatina bo, je že odločeno. To je odločilo kar 542 podpisnikov peticije za referendum proti gradnji stolpa. Trenutno pa je največja težava izvedba seje občinskega sveta, kjer bi se odločilo o datumu referenduma. 

Seja občinskega sveta je pod vprašajem zaradi trenutne korona situacije. Na občini pravijo, da se trudijo, da bi sejo izvedli, ob tem pa ne izključujejo možnosti, da bo zaprta za javnost ali celo digitalno izvedena. 

Župan Branko Kidrič je že podal predlog o datumu referenduma. Tega bi lahko izvedli v nedeljo, 13. decembra 2020. Prav o tem bodo odločali na seji občinskega sveta. 

V ponedeljek ob 12. uri je Eva Žgajner v spremstvu vložila zahtevo za referendum in predala zbrane podpise (foto: osebni arhiv Eve Žgajner).

Zahteva po referendumu se je pojavila zaradi več razlogov, med njimi so tudi očitki, da naj bi občina, v postopku pred izgradnjo stolpa, delovala netransparentno. 

»Dolgotrajni, zakonito izvedeni postopek sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta z javno razgrnitvijo vsebin za obravnavano področje ter izvedeni javni natečaj za pridobitev idejne zasnove stolpa z javno razstavo zmagovalnega predloga dokazujeta nasprotno,« na te očitke odgovarjajo na občini Rogaška Slatina. 

Županstvo poudarja še, da so vsi podatki glede načrtov za stolp ves čas na voljo. Pri tem priznavajo, da so bile določene faze še v izdelavi in zato jih niso želeli predstavljati polovičarsko. Izpostavljajo predstavitev ocene investicijskih stroškov, virov in projekcijo poslovanja. 

Na občini poudarjajo, da lahko Rogaška Slatina z izgradnjo stolpa veliko pridobi, saj stolp predstavlja ogromen turistični potencial. 

»Ob stolpu bo urejenih več kot 50 novih parkirnih mest in 30 priključkov za javno izposojo koles, kot sestavni del projekta parkirišče P+R. Stolp razvijamo po konceptu urbanega razgledišča - ta omogoča obisk vse dni v letu, tudi v slabem vremenu. To bo edini stolp v Sloveniji s kavarno na vrhu ter edini v naši državi, ki bo ponujal interaktivne vsebine, podprte s sodobno digitalno tehnologijo za popolno zadovoljstvo obiskovalca,« o prednostih izgradnje stolpa odgovarjajo na občini Rogaška Slatina. 

Stolp bi za turiste deloval ne le sproščujoče, temveč tudi poučno. Obiskovalcem bi tako na interaktiven način približal kulturo Rogaške Slatine. Tako bi lahko na stolpu spoznali tradicijo steklarstva, mineralno vodo Donat Mg in tradicijo zdravilišča. 

Občina je prepričana, da bi bil stolp velika dodana vrednost turistični destinaciji, saj bi z njim pritegnili dodatne obiskovalce, ki si bi ogledali še druge znamenitosti občine, pomagal bi pri prepoznavnosti mineralne vode, ob stolpu pa bi nosilcem dopolnilnih dejavnosti omogočeno tudi trženje lastnih izdelkov. 

Do vrha stolpa bi vas dvigalo popeljalo v pičlih dvajsetih sekundah.

Protiutež temu pa ponuja pobudnica referenduma proti izgradnji stolpa Eva Žgajner. Predlagatelji referenduma pravijo, da z izgradnjo stolpa naj ne bi bila realizirana celovita ureditev območja, pokvarjene naj bi bile vedute mesta, poseg v naravo pa naj bi bil, glede na okoliške hribe in gozdove, prevelik.

Menijo, da je postavitev stolpa v nasprotju s sprejetima strategijama za razvoj turizma v Sloveniji in Rogaški Slatini, prepričani pa so tudi, da je ta investicija nepotrebna in ima več možnih alternativ. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice