Na Koroškem se zaključuje rekordna licitacija vrednejšega lesa. Najvišjo ceno je dosegel hlod gorskega javorja rebraša iz snežniških gozdov, dobrih 29.160 evrov.

Visoke cene so dosegle tudi druge drevesne vrste. Skupno bo licitacija obrnila okoli dva milijona evrov. Več kot polovica lesa gre v tujino, največji kupec je s Kitajske.

Z dnevom odprtih vrat se danes v Podgorju pri Slovenj Gradcu zaključuje 14. licitacija vrednejših lesnih sortimentov, ki je po navedbah organizatorjev največja v Evropi. Skupno je 865 lastnikov na licitaciji ponudilo 6620 hlodov v skupni izmeri nekaj manj kot 7000 kubičnih metrov lesa, kar je največ v zgodovini licitacij na Koroškem, poroča STA.

Ponujeni les si je ogledalo veliko kupcev, na koncu je skupno 21.001 ponudbo oddalo 43 kupcev iz sedmih držav, je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Kot vsa leta doslej je tudi letos najvišjo ceno dosegel gorski javor rebraš

Kupec iz Nemčije je za dobrih sto let star hlod, posekan v snežniških gozdovih, ponudil 29.161,52 evra, ponujeni hlod pa je po kubičnem metru dosegel 14.414 evrov. »To so absolutni rekordi,« je za STA dejal Jeromel.

Tudi drugi najdražji hlod, prav tako javor rebraš, je v primerjavi z doseženimi cenami v prejšnjih letih rekorder

Na bližnjem Pohorju ga je posekal domačin iz Podgorja pri Slovenj Gradcu, zanj pa je kupec iz Italije, ki je ponudbo oddal prek celjske furnirnice Merkscha, ponudil 29.129,60 evra oziroma 12.009 evra za kubični meter hloda.

Visoke cene so dosegali tudi ostali javorji in tudi druge drevesne vrste. »To pomeni, da imamo v slovenskih gozdovih veliko kvalitetnega lesa,« je dejal Jeromel.

Poudaril je, da so z licitacijo zelo zadovoljni in da je ta s ponudbo prav gotovo zelo velika učilnica tako za lastnike gozdov kot tudi za gozdarje. Da so dosežene cene daleč nad povprečjem trga, ki je trenutno zahteven, je dodal tudi predsednik Zveze društev lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren.

Letošnja licitacija je prvič potekala v Podgorju pri Slovenj Gradcu, potem ko je na prejšnji lokaciji na Ozarah na območju Slovenj Gradca zmanjkalo prostora. A se je letos glede na ponudbo lesa tudi nov prostor izkazal kot premajhen, zato organizatorji že iščejo druge možnosti. Pri tem računajo tudi na pomoč slovenjgraške občine in države, še poroča STA.

Gre za največjo licitacijo lesa v srednji Evropi

Jože Jeromel je še pojasnil, da je nova lokacija licitacije kupcem prijaznejša: »V Podgorju je ravnina in dovolj velik travnik. Tako je tudi s kamioni omogočen optimalen dostop.«

Licitacija lesa, ki so jo letos pripravili že štirinajstič, je zasenčila tudi tiste v sosednji Avstriji.

»Naša licitacija je že vrsto let največja v srednji Evropi. Naše količine hlodovine močno presegajo obe avstrijski licitaciji,« je še povedal Jože Jeromel.

Slovenjgraška občina, katere župan Tilen Klugler licitacijo vidi kot veliko priložnost za občino in širše, je že sedaj sodelovala pri iskanju ustreznejše lokacije. Lastniku območja, kjer licitacija poteka letos, je občina ponudila tudi možnost letošnje prve košnje na občinskih travnikih.

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki opravlja tekoče posle in ki si je danes ogledala rezultate licitacije, je dejala, da je ministrstvo pripravljeno pomagati v okviru svojih možnosti. Tudi sama je ocenila, da predstavlja dan odprtih vrat licitacije zaradi ponudbe najboljšega lesa poseben izobraževalni dan. Ob tem je izpostavila pomembne vloge gozda ter usmeritve ministrstva in načrtovane razpise na tem področju, še poroča STA.

Največ lesa z letošnje licitacije je prek posrednikov kupil kupec s Kitajske, skupno 1700 kubičnih metrov lesa, ki bo na Kitajsko potoval z ladijskimi kontejnerji. Skupno je posredno ali neposredno več kot polovica na licitaciji ponujenega lesa prodanega v tujino, približno polovico najkvalitetnejšega lesa pa bodo po podatkih organizatorjev kupci pred odvozom v tujino dali razrezati v furnirnico Merkscha, še poroča.

Lani kitajski podjetnik kupil skoraj tisoč kubikov hlodovine

Največ hlodovine, skoraj 1.000 kubičnih metrov, je na lanski licitaciji kupil kitajski podjetnik. Za les je odštel približno 300.000 evrov. Gre za svojevrsten rekord, a je najkvalitetnejša hlodovina vendarle pristala drugje.

»Kitajski podjetnik ni kupil tistih vrhunskih asortimentov. Ti se še vedno prodajajo v Nemčijo in Italijo,« je povedal Jože Jeromel.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice