Na Mestni občini Ptuj že dve leti v proračunu zagotavljajo sredstva za zagotavljanje poplavne varnosti in celovito ureditev ribnika Ljudski vrt.

Do realizacije projekta pa doslej še ni moglo priti, saj lastnica zemljišča ob ribniku ni bila občina, temveč država. Lastništvo je namreč predpogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Na ptujski občini so že pred časom na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo poslali vso potrebno dokumentacijo in pripravili vse projekte, s katerimi so utemeljevali upravičenost brezplačnega prenosa parcele številka 212 v katastrski občini Ptuj z države na ptujsko občino.

Predmet prenosa je 10.834 kvadratnih metrov velika površina pri ribniku Ljudski vrt, na kateri sta tudi skate park in košarkarsko igrišče.

Parcela pa, na kateri je sam ribnik Ljudski vrt, je že doslej bila v občinski lasti. Za primerjavo: površina ribnika znaša okoli 2700 kvadratnih metrov.

Parcela s številko 212 v katastrski občini Ptuj je prešla iz državne v občinsko last. Na sliki je označena z zeleno barvo (vir grafike: Geodetska uprava Republike Slovenije).

Pravico do uporabe bo še naprej imela ptujska bolnišnica

Omenjena parcela pri ribniku je bila v zemljiški knjigi opredeljena kot družbena lastnina. Pri parceli je kot imetnik pravice uporabe bila vpisana Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj, na podlagi poizvedbenega zapisnika iz leta 1968. Republika Slovenija se je kot lastnica vpisala leta 2012. Pri pravici do uporabe za zdaj ne bo sprememb, so zagotovili na Mestni občini Ptuj. Na omenjenem zemljišču sicer pristaja helikopter nujne medicinske pomoči.

V kratkem bodo pogodbo za prenos zemljišča končno podpisali, je napovedala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek: »Prenos zemljišča omogoča, da bomo območje Ljudskega vrta lahko postopoma tudi vsebinsko in infrastrukturno nadgradili.«

Ta dela so predvidena

S projektom bodo uredili protipoplavne ukrepe na območju Ljudskega vrta in izvedl rekonstrukcijo ribnika.

»V sklopu ureditve/rekonstrukcije ribnika je predvideno čiščenje pregrade, rekonstrukcija brežine ribnika, obnova vtoka v ribnik, obnova talnega in varnostnega izpusta z zavarovanjem in vgradnjo lopute in izvedba prelivnega objekta. V sklopu ureditve protipoplavnih ukrepov pa je predvidena gradnja zemeljskega nasipa, izvedba zatravljenega drenažnega platoja, varnostni preliv iz suhega zadrževalnika, novi odtok iz območja zadrževalnika v obstoječi kanalizacijski sistem,« so našteli na Mestni občini Ptuj.

Območje nasipa bodo tudi hortikulturno uredili.

Na občini upajo, da se bodo dela pričela še letos

V letošnjem ptujskem občinskem proračunu je ocenjena vrednost izvedbe protipoplavnih ukrepov za leto 2020 115.000 evrov. Na občini so pojasnili, da ne gre za celotno vrednost projekta: »Ampak samo za del, ki bi ga lahko realizirali v letu 2020, v primeru pridobitve gradbenega dovoljenja.«

Najprej bo treba pridobiti gradbeno dovoljenje na Upravni enoti Ptuj. Na ptujski občini upajo, da bodo ribnik lahko pričeli urejati še letos.

Ob obilnih padavinah se voda iz ribnika preliva in povzroča škodo

Na Mestni občini Ptuj so razkrili, da se v ribniku Ljudski vrt zbirajo vode iz približno 1,8 kilometra dolge doline: »Do ribnika voda doteka po hudourniku, ki izvira na obronkih Slovenskih goric.«

Ob intenzivnih padavinah iztok iz ribnika ne more odvajati vseh dotekajočih vod. Zato gladina ribnika narase, voda pa se začne prelivati preko roba ribnika v smeri Osnovne šole Ljudski vrt in Župančičeve ulice, kjer povzroča škodo.

Zato bodo uredili suh zadrževalnik, ki bo zadržal višek pretoka, ki je v preteklosti na območju povzročal škodo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice