Na mariborskem Lentu stroji še vedno brnijo, kljub temu da bi morala dela biti zaključena do konca maja. Bodo obnovljeni Lent ob koncih tedna zapirali za promet?

Lent, skupaj z nekaterimi drugimi odseki ob obrežju reke Drave v Mariboru, je v zadnjem letu veliko gradbišče.

Poteka namreč celovita prenova Lenta, ki naj bi spremenila njegovo podobo in značaj. Dela bi se morala zaključiti do 31. maja, vendar ob pogledu na trenutno stanje in še vedno brneče stroje je jasno, da to ni bilo uresničeno. 

Kdaj bo torej Lent zaživel v novi podobi?

Izvajalec prosil za podaljšanje roka, nov datum še ni znan

Izvajalec je v začetku maja zaprosil za podaljšanje roka, s čimer je občina soglašala, a novi datum zaenkrat še ni znan. 

»Mestna Maribor uradno še ni podaljšala roka izvedbe del na nabrežju Lent, saj se glede termina dokončanja gradbenih del še usklajuje,« so na občini povedali za Mariborinfo.

Kaj je vplivalo na zamik del? 

Razlogov za terminski zamik del je več. Na mariborski občini naštevajo, da so na podaljšanje del vplivala nepredvidena dela, zamuda izvajalca pri sami operativni izvedbi del in slab kataster komunalne infrastrukture. 

Ob tem izpostavljajo, da na istem območju poteka izvedba več projektov, med njimi projekt visokotemperaturne toplotne črpalke ter nov servisni vhod v Pristan, vročevod, ki ga izvaja Energetika Maribor, ter projekt izvedbe zavarovanja brežin Drave, ki ga izvajajo Dravske elektrarne Maribor. 

Dela so zahtevna med drugim zaradi tega, ker potekajo med še vedno tekočim prometom čez Lent.

Bodo obnovljeni Lent ob koncih tedna zapirali za promet? 

Po prvotnih napovedih naj bi Lent po obnovi ostal prevozen. A kot je povedal Saša Arsenovič, na občini zdaj razmišljajo o spremembi prometnega režima.

Predlog glede zaprtja Lenta je bil podan s strani župana Mestne občine Maribor v oddaji Radijska tribuna na Radiu Maribor.

»Glede na to, da se je frekvenca na Maistrovi zmanjšala in da prometa na Starem mostu tako rekoč ni več, razmišljamo o tem, da bi po koncu projekta uvedli režim, ki bi od petka popoldan, ko se vsi z dela že vrnejo domov, do nedelje zvečer, ne bilo prometa na nabrežju Drave,« je povedal. 

Na Mestni občini Maribor so sicer na naša vprašanja odgovorili, da bo v glede prometnega v veljavi naslednje spremembe:

  • dvosmerni promet med Vodnim stolpom ter Ribiško ulico;
  • enosmerni promet med Ribiško ulico ter Studenško brvjo;
  • potopni valji pri Vodnem ter Sodnem stolpu.

Lentu se obeta veliko sprememb

Po besedah mariborskega župana bo prenova Lenta za Maribor še večja sprememba kot zaprtje Glavnega trga za promet.

Prenova Lenta sodi v okvir urejanja celotnega nabrežja Drave od Malečniškega mosta do Mariborskega otoka, kjer si je županova ekipa zamislila t. i. Dravsko promenado.

Del od Sodnega do Vodnega stolpa so si zamislili kot urban, z enotnim tlakovanjem in položnimi stopnicami do reke. Preostali, zahodni del Lenta od Sodnega stolpa do Studenške brvi bo bolj zelen, z dodatno nasajenimi vrbami in travnato brežino. Spust do reke bo tu mogoč le po stopnicah pred kopališčem Pristan.

Fontane pri Hiši Stare trte ne bo več, prav tako nejavnih parkirnih mest. S potopnimi valji lahko območje ob večjih prireditvah zaprli za motorni promet.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice