FOTO: Osebni arhiv Rajko Ferk
Mariborski slikar Rajko Ferk ne pozna počitka. Poleg tega, da je velikokrat tudi humanitaren, saj denar od prodaje slik nameni pomoči potrebnim, je zdaj pred novim izzivom.

Odločil se je, da bodo likovne razstave, ki so doslej nastale na kolonijah Duplek Art, v »njegovem« razstavnem prostoru v Kavarni Betnava v Ulici Eve Lovše 15 v Mariboru prodajnega značaja. »Denar bo namenjen izključno za izvedbo prihodnje mednarodne likovne kolonije Duplek Art 10,« je poudaril Ferk in dodal, da bo prva takšna razstava že ta petek, ob 20. uri. Za pogostitev s prigrizki in degustacij vin bosta poskrbela restavracija Da Noi in Vino Mlakar iz Oplotnice. Razstave bodo vsak prvi petek v mesecu vse do junija, na njih pa bo predstavljenih po 30 likovnih del različnih avtorjev. Na ogled bo preko 200 likovnih del.

FOTO: Osebni arhiv Rajko Ferk

Na vsaki novi otvoritvi razstave tudi nov degustator vin

Rajko Ferk, ki velja za enega najaktivnejših in najprepoznavnejših slovenskih slikarjev v zadnjih letih, razloži, da mednarodne likovne kolonije Duplek Art, ki jih pripravlja njegovo Likovno-humanitarno društvo RAY & CO, v glavnem financira sam. Pomagajo mu še podporniki, zadnji dve leti pa tudi občina Duplek.

FOTO: Osebni arhiv Rajko Ferk - Udeleženci kolonije upodabljajo tudi lokalne znamenitosti.

»Naprodaj bodo likovna dela  slikarjev, ki so sodelovali na vseh dosedanjih kolonijah. Tudi v prihodnje namreč želim nadaljevati z organizacijo mednarodnih likovnih kolonij, da ohranijo status ene največjih kolonij tako po številu udeleženih držav, ki ustvarjajo v daljšem časovnem obdobju, kot po številu umetnikov,« je razložil Ferk, ki priznava, da je organizacija kolonij precejšen finančni zalogaj. 

Duplek Art 10 bo od 30. maja do 2. junija prihodnje leto na območju občine Duplek. Dosedanjim gostujočim umetnikom iz Katarja, Nepala, Kube, Japonske, Rusije, Turčije, Bolgarije, Srbije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Avstrije, Švice, Nemčije, Slovaške, Bosne in Hercegovine ter Slovenije pa se želijo pridružiti še predstavniki Indije, Tunizije, Makedonije in Češke. »Poudarek zraven likovnega ustvarjanja je še spoznavanje različnih kultur, jezikov, običajev, kot gostitelj pa se potrudim, da jim predstavim našo domovino. Poudarek je še na tradicionalni slovenski hrani,« dodaja Ferk.

FOTO: Osebni arhiv Rajko Ferk - Letošnje likovne kolonije, ki je trajala 4 dni, se je udeležilo 45 umetnikov.

V drugem dnevu celodnevno likovno ustvarjanje

Na letošnji likovni koloniji se je udeležilo 45 umetnikov in je trajala 4 dni. »Nastanjeni so v hotelu Emei. Prvi dan je namenjen ogledu kulturnih, zgodovinskih in turističnim znamenitostim. Večere so nam so začinili etno glasbene skupine (Ethno triph, Ljudski godci iz Hoč in Žuta Osa). Že drugi dan pa je namenjen celodnevnemu likovnem ustvarjanju; občina Duplek nam je odstopila večnamensko dvorano, oba dneva pa smo ustvarjali na prostoru Old timer kluba Duplek. Tretji dan do kosila zaključimo s slikanjem in se odpravimo na bližnje destinacije. Zadnji dan se okoli poldneva poslovimo v želji, da so odšli z lepimi vtisi v svojo domovino,« opiše kolonijo Ferk in zaključuje, da je takšen koncept predviden tudi za leto 2019.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice