Fotografija je simbolična.
Na martinovo bo s spodnjega dvorišča Ptujskega gradu z računalniško vodenim teleskopom mogoče opazovati prehod Merkurja preko Sonca.

Regionalni strokovni klub policistov Štajerska pod okriljem Mednarodnega policijskega združenja (IPA) vabi na organiziran ogled redkega nebesnega pojava – prehoda planeta Merkurja preko Sonca, torej prav posebnega Sončevega mrka.

Javni ogled bo 11. novembra med 13. in 17. uro na spodnjem dvorišču Ptujskega gradu, vendar le v primeru jasnega vremena. Ogleda se lahko brezplačno udeležijo vsi, tudi otroci.

»Tega astronomskega pojava si ne bo mogoče ogledati od doma, prav tako pa sta zanj potrebna primeren teleskop in ustrezna nastavitev, za kar bodo poskrbeli astronomi na organiziranem ogledu na Ptuju,« so povedali v IPA klubu Štajerska.

Merkur je tako majhen, da ga s prostim očesom ne bo mogoče videti

Član IPA kluba Štajerska Marko Vidovič, ki bo ogled nebesnega pojava vodil, je povedal: »Že leta 2004 smo na Ptujskem gradu opazovali prehod Venere preko Sončeve ploskve. Leta 2016 smo tam opazovali prehod Merkurja prek Sonca, takrat smo našteli okoli 500 obiskovalcev.«

Dodal je, da je prehod Merkurja prek Sončeve ploskve resda cikličen, vendar kljub temu dokaj redko viden astronomski pojav: »Tirnici Merkurja in Zemlje sta nagnjeni, zato je pojav iz naših krajev viden le včasih. En prehod Merkurja je z Zemlje viden v aprilu ali maju, drugi pa oktobra ali novembra.«

Vir: IPA Štajerska

Naslednja priložnost bo šele leta 2032

Ljubiteljski astronom Marko Vidovič je pojasnil, da je planet Merkur premajhen, da bi ga na Sončevi ploskvi lahko videli s prostim očesom: »Poleg tega je vsak pogled v Sonce lahko škodljiv.«

»Če boste ogled zamudili ali se boste raje predali martinovanju, boste imeli naslednjo priložnosti opazovati ta pojav šele leta 2032. Če boste proti Soncu pogledovali sami, pa ne pozabite na ustrezno varnost! Ker je Sonce daleč najsvetlejše telo na nebu, je ogled obvezen z 'mylar' folijo, ustreznimi filtri za sonce, očali ali varilnimi stekli,« so opozorili štajerski policisti.

Merkur je Soncu najbližji planet, ki za en obhod okoli naše zvezde potrebuje približno 88 dni. Ker se tudi Zemlja giblje okoli Sonca, Merkur vidimo v enaki legi glede na Sonce približno vsakih 116 dni. Če bi se Merkur gibal po isti ravnini kot Zemlja, bi ta planet prišel trikrat letno natanko med nas in Sonce. To tudi pomeni, da bi v tem primeru trikrat na leto videli, kako se Merkur navidezno zapelje pred Sonce.

Več informacij o ogledu prehoda Merkurja preko Sonca na Ptuju je na voljo na spletni strani IPA Slovenija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice