Šahovski turnir v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor (foto: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij).
V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor in Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana so v predprazničnih dneh organizirali šahovske turnirje za zaprte osebe.

V zavodih za prestajanja zaporne kazni Maribor in Ljubljana so te dni pripravili šahovske turnirje.

»V zaporskem sistemu je po mojem mnenju šah zelo dobrodošel. Zakaj? Ker se med šahiranjem naučimo športnega vedenja, osnovnih pravil in predvsem športnega prenašanja porazov. Tudi zaprtim osebam šah pomeni ogromno in ni samo zabava,« pravi pobudnik in organizator dvodnevne šahovske prireditve v zavodu Maribor Suad Osmanbegović - pravosodni policist, šahovski mojster, trener in svetovni prvak med šahisti amaterji.

»Šah je namreč življenje v malem. Je odraz nas samih. Uči nas ekonomičnosti, objektivnosti, kritičnosti, potrpežljivosti, načrtovanja, tekmovalnosti in predanosti trdemu delu ter mnogo čemu drugemu, dobremu in koristnemu. Vse to pa so lastnosti, ki jih tudi zaprte osebe zelo potrebujejo, če želijo spremembe v svojem življenju,« pravi.

Šahovski turnir v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana (foto: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij).

Šahovsko druženje je bilo po besedah udeležencev zelo zanimivo in prekratko, saj jim je za spremembo čas v zaporu minil hitro. Prireditve se je v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor aktivno udeležilo pet obsojencev iz zaprtega oddelka, štirje priporniki in dvanajst obsojencev iz polodprtega oddelka, nekaj manj pogumnih pa si je prireditev ogledalo.

Korona šah turnir se je v decembru odvil tudi v priporu Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice