Nekatera sanacijska dela na grajskem kompleksu se bližajo h koncu. Obisk zaradi del ni in ne bo moten.

Na osrednjem grajskem poslopju se končuje sanacija S trakta strehe, prav tako pa zamenjava požarnega alarmnega sistema, ki je prenehal delovati letošnje poletje. Financer teh investicij je ministrstvo za kulturo, ki je prav tako vodilo postopek izvedbe arheoloških raziskav, pridobitve projektne dokumentacije in javnega naročila za sanacijo dveh delov grajskega obzidja.

Po informaciji ministrstva je bil na javnem naročilu za izvedbo del sanacija podpornega zidu J-1 (med Karlovim portalom in J grajskim okroglim stolpom) in podpornega zidu pod vzhodnim stolpom izbran izvajalec z vrednostjo del 133.661,74 evrov, pojasnjuje Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

Sanacija podora grajskega zidu in strehe

Podor grajskega zidu, ki je nastal 25. februarja 2015, je bil saniran že spomladi leta 2016, v naslednjih letih pa je predvidena sanacija celotnega grajskega obzidja, ki je prav tako v slabem stanju. Ta dela se po zadnjih informacijah s strani MK še niso začela zato, ker bo najverjetneje potrebno skleniti še aneks k pogodbi.

Kot še pojasnjuje Lorenčič, obnova strehe na severnem grajskem traktu v kompleksu Ptuj - Grad vključuje ureditev gradbišča in gradbiščne dokumentacije, dobavo materiala, krovsko-kleparska dela za celovito in kvalitetno obnovo strehe in odvoz ruševin. Javno naročilo za izvedbo del na strehi je izvedel PMPO.

Požarni alarmni sistem je na ptujskem gradu nujen

Letošnje poletje je prenehal delovati tudi požarni alarmni sistem, ki pa je na ptujskem gradu nujen, saj gre za visoko požarno ogrožen objekt. Poleg tega ptujski grajski kompleks nima protipožarnega hidranta in v primeru, da pride do požara in objekt nima vzpostavljenega vsaj aktivnega javljanja požara, je možnost, da se izvede uspešno gašenje, nična, pravi za Ptujinfo Lorenčič.

Sanacijo S trakta strehe, nadzor izvedbe del na strehi in zamenjavo požarnega sistema v višini 108.612,66 evrov bo financiralo ministrstvo za kulturo.     

V letu 2017 je sicer potekalo redno vzdrževanje, torej košnja grajskega kompleksa, odstranitev zarasti in podobno, financer teh del je bil PMPO. Prav tako pa so se v tem letu odstranile »garaže« pod gradom, ki so zelo kazile podobo grajskega kompleksa.

V letu 2018 pa načrtujejo izdelavo konservatorskega načrta za celotni grajski kompleks – stavbe in krajino.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice