Višje minimalne plače prinašajo tudi nekaj nedobrodošlih sprememb, opozarjajo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer se bojijo predvsem znižanja prihodkov iz socialnih transferjev.

Z januarjem je začela veljati novela zakona o minimalni plači, s katero se je minimalna plača s 638 evrov zvišala na 667 evrov, od prvega januarja 2020 pa bo znašala 700 evrov neto. Prav tako bodo naslednje leto iz minimalne plače izvzeti tudi dodatki za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje razmere dela.

Toda v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije niso povsem zadovoljni, zato so na ministrstvo za finance in za delo ter na poslanske skupine naslovili dopis, v katerem jih pozivajo k spremembi zakona o dohodnini in dohodninski lestvici za leti 2019 in 2020 ter zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. 

Menijo namreč, da bi se pri tistih družinah, v katerih bosta oba roditelja deležna zvišanja minimalne plače, lahko znižali denarni prejemki, kot je na primer otroški dodatek. 

V katerih primerih bi se kaj takega lahko zgodilo?

Verjetnost znižanja otroških dodatkov majhna

Verjetnost, da bi se prejemki iz naslova socialnih transferjev zaradi višjih minimalnih plač znižali, majhna. »Gre namreč za male vrednosti, ki na letni ravni ne vplivajo na prehod iz nižjega v višji dogodkovni razred,« razlagajo na centru za socialno delo.

»Spremembe lahko pričakujejo le tisti, ki so že sedaj na meji med dvema dohodkovnima razredoma. Na prehod pa lahko vpliva tudi imetje, kot so zemljišča, nepremičnine in/ali boljše vozilo višje vrednosti. Tudi v tem primeru bodo otroški dodatki nižji z naslednjim letom, torej letom 2020, saj obračuni veljajo za zadnje leto,« še dodajajo.

Največja razlika v prihodku nastane pri tistih družinah, kjer se je obema skrbnikoma zvišala minimalna plača. Naslednji izračun tako velja za primer tri- in štiričlanske družine, kjer se bo obema staršema zvišala plača.

»V kolikor se bo obema staršema iz 638 evrov neto plača povečala na 700 evrov neto, to ne bo vplivalo na prehod iz tretjega v četrti dohodkovni razred, kar pomeni, da se tudi prejemki, kot je otroški dodatek, ne bodo znižali,« so nam razložili na primeru izračuna.

Lahko pa bi se zvišali prejemki za tiste, ki po prihodku že sedaj spadajo v četrti dohodkovni razred in so na meji v višjega, na kar večinoma vplivajo prej omenjena lastništva vrednejših premičnin in nepremičnin. 

Če se dohodek na družinskega člana na mesečni ravni med letom poveča s 319 na 350 evrov, obstaja možnost za prehod v višji dohodkovni razred in znižanje prejemkov, so nam razložili na centru za socialno delo. »Ni pa nujno,« še dodajajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice